Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Mărturia căpitanului care l-a împușcat pe Nicolae Ceaușescu la Târgoviște: "A fost lovitură de stat din interior cu sprijin exterior"

Mărturia căpitanului care l-a împușcat pe Nicolae Ceaușescu la Târgoviște: "A fost lovitură de stat din interior cu sprijin exterior"

Colonelul în rezervă Ionel Boeru, omul care i-a păzit pe soții Ceaușescu în timpul procesului și care i-a executat la Târgoviște, chiar în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie 1989, a făcut noi dezvăluiri la Sinteza zilei despre acea perioadă tulbure.

Mărturia căpitanului care l-a împușcat pe Nicolae Ceaușescu la Târgoviște: "A fost lovitură de stat din interior cu sprijin exterior"
de Gabriel Dano    |    23 Noi 2021   •   22:27

Ionel Boeru era la acel moment căpitan voluntar în comandoul care i-a împușcat pe Elena și Nicolae Ceaușescu. Acum este colonel în rezervă și povestește cum i-a marcat viața execuția fostului cuplu prezidențial.

Din ordinul generalului Victor Atanasie Stănculescu, opt parașutiști de la Boteni au fost îmbarcați în două elicoptere pentru o misiune de grad zero. Căpitanul Ionel Boeru și cei 7 subofițeri din subordinea sa nici nu bănuiau pe cine merg să execute și ce urma să se întâmple.

Întrebat dacă evenimentele care au avut loc în urmă cu 32 de ani, în decembrie 1989, pot fi considerate o lovitură de stat, col.r. Ionel Boeru a răspuns:

"Cei tineri nu știu nimic. Cei care s-au uitat atunci la televizor au văzut filmul și atât. Acel film a fost prezentat și el cum a fost prezentat. Realitatea e că în decembrie 1989 revoluția a început cu lovitura de stat prin care a fost dat jos Ceaușescu, judecat și executat conform sentinței.

Da, a fost o lovitură de stat, pentru că orice revoluție începe cu o lovitură de stat. Fără dubiu".

Boeru afirmă că lovitura de stat a fost sprijinită din exterior, mai ales de URSS.

"Lovitura, după mine, a fost dată din interior, sprijiniți din exterior. Sprijinul cel mai mare cred că a fost din Uniunea Sovietică. Inclusiv servicii secrete, inclusiv 'turiști'' care erau de fapt agenți și bineînțeles trebuie să spunem că Ion Iliescu a fost în Rusia, a studiat acolo. Și domnia sa sigur a avut ceva... ", a spus colonelul.

×
Subiecte în articol: Ionel Boeru
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close