Antena 3 CNN Actualitate Noi imagini incredibile de la Valea Uzului

Noi imagini incredibile de la Valea Uzului

Noi imagini incredibile de la Valea Uzului
Sursa foto: foto: Agerpres
06 Iun 2019   •   21:40

Peste 1.000 de reprezentanţi ai organizaţiilor româneşti au mers, joi, la cimitirul de la Valea Uzului să comemoreze eroii români.

Citește și: Sinteza Zilei. Părintele Tănase, tată pentru sute de orfani

Aceștia au încercat să forţeze intrarea în cimitir şi s-au îmbrâncit cu jandarmii prezenţi la faţa locului.

Aproximativ 300 de membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, în frunte cu liderii lor politici, au format, joi, un lanţ viu de-a lungul cimitirului şi nu au permis accesul nimănui.

Reprezentanţii organizaţiilor româneşti au fost ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari de un număr impresionant de forţe de ordine.

Aceștia au fluturat steaguri tricolore, au cântat cântece patriotice şi au scandat "Ruşine să vă fie!".

Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita, şi liderii UDMR, pe de o parte şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte.

Antena 3 a prezentat, joi seară noi imagini filmate la cimitirul de la Valea Uzului.

Într-o intervenție în emisiunea "Punctul de Întâlnire", de la Antena 3, deputatul UDMR Tanczos Barna a afirmat că, din punctul său de vedere, acolo este vorba despre o profanare de morminte.

"Am rugat atât autoritățile din Bacău cât și Ministerul de Interne ca atâta timp cât există documente clare că acele cruci au fost puse peste mormintele soldaților de alte naționalități, maghiari și austrieci, ceea ce înseamnă că domnul primar din Dărmănești a comis o profanare de morminte.

Până nu se clarifică acest lucru la nivelul celor două guverne și la nivelul celor două ministere ale apărării așa cum este scris negru pe alb în legea 300/2008, în acel cimitir să nu aibă loc niciun eveniment, nici din partea noastră, nici din partea celorlalți", a spus Tanczos Barna.

Pe timpul desfăşurării evenimentului de la cimitirul din Valea Uzului nu au existat violenţe între participanţi sau între participanţi şi forţele de ordine, precizează Jandarmeria Română.

Sursa citată menţionează, în legătură cu informaţiile apărute în spaţiul public privind distrugerea unor cruci, că "din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente, dar vor fi desfăşurate activităţi specifice de către organele competente pentru cercetarea la faţa locului a tuturor aspectelor".

"Participanţii la eveniment au început să părăsească zona iar forţele de ordine vor rămâne în continuare acolo până la finalizarea întregii activităţi", se mai arată în informarea transmisă, joi, de Jandarmerie.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, solicită premierului demiterea ministrului Afacerilor Interne şi a prefectului judeţului Harghita, susţinând că autorităţile române "nu au fost capabile" să asigure ordinea în cadrul evenimentelor de la cimitirul din Valea Uzului, potrivit Agerpres.

"Autorităţile române nu au fost capabile să asigure ordinea, iar din această cauză au avut loc acte de violenţă şi agresiune fizică în incinta şi în preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului. Solicităm doamnei premier să îi elibereze din funcţie pe ministrul de interne, Carmen Dan, şi pe prefectul judeţului Harghita", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat de presă transmis joi.

Sursa citată precizează că liderul Uniunii a făcut apel la autorităţi să-i identifice imediat şi să-i tragă la răspundere "pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunităţii maghiare".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că maghiarii care au format un lanţ uman în jurul cimitirului "au protestat paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti".

UDMR condamnă ferm orice act de violenţă şi face apel la autorităţi să-i identifice imediat şi să-i tragă la răspundere pe cei care au pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului, adăugând că maghiarii care au format un lanţ uman în jurul cimitirului, joi, nu au instigat la violenţă şi nu au provocat tensiune.

"Condamnăm ferm orice act de violenţă şi facem apel autorităţilor să-i identifice imediat şi să-i tragă la răspundere pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunităţii noastre. Maghiarii au protestat paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate şi de autorităţile româneşti. Maghiarii care au format un lanţ uman în jurul cimitirului nu au instigat la violenţă şi nu au provocat tensiune, au protestat doar faţă de denigrarea memoriei eroilor comunităţii lor. În acelaşi timp, facem apel posturilor de televiziune să pună capăt dezinformării, deoarece acestea contribuie doar la intensificarea conflictului", se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de UDMR.

Mai mulţi români prezenţi în Valea Uzului pentru a-i comemora pe eroii înhumaţi acolo au intrat pe lateralul cimitirului şi au rupt poarta de acces, îmbrâncindu-se cu jandarmii, dar şi cu jurnaliştii şi cu maghiarii prezenţi în zonă.

Incidentul a avut loc după ce cimitirul a fost închis cu lacăt şi un lanţ, iar aproximativ 300 de membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, în frunte cu liderii lor politici, au format un lanţ viu de-a lungul cimitirului şi nu au permis accesul nimănui.

Cei peste 1.000 de reprezentanţi ai organizaţiilor româneşti au fost ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close