Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Trimisul special Antena 3 în Ucraina: Mariupol, oraş de zile întregi sub asediu. Şcoli şi spitale bombardate de ruşi

Trimisul special Antena 3 în Ucraina: Mariupol, oraş de zile întregi sub asediu. Şcoli şi spitale bombardate de ruşi

Deşi mulţi ucraineni au reuşit să plece din zonele de pericol, oamenii din Mariupol nu au încă o cale de scăpare. Pentru a cincea seară consecutivă, sute de mii de oameni rămân pe loc.

Trimisul special Antena 3 în Ucraina: Mariupol, oraş de zile întregi sub asediu. Şcoli şi spitale bombardate de ruşi
de Cristi Popovici    |    10 Mar 2022   •   23:20

Sunt peste 400.000 de oameni în Mariupol şi aproximativ 200.000 aşteaptă o şansă de evacuare. 

Mariupol este în acest moment un oraş fără energie, fără căldură, fără hrană. Nu pot fi organizate coridoare umanitare dinspre Zaporojie pentru a le aduce oamenilor măcar apă şi alimente. 

Este o situaţie de-a dreptul disperată. De fiecare dată când se porneau convoaiele către Zaporojie începeau bombardamentele şi tirurile de artilerie. 

Prin urmare oamenii sunt în continuare blocaţi acolo.

Pe de altă parte, dacă ne referim la zonele din jurul capitalei Kiev, acolo s-a reuşit formarea acestor coridoare şi în jur de 35,000 de oameni au fost evacuaţi în ultimele 36 de ore. Deşi şi acolo au fost schimburi de focuri între cele două tabere, iată că oamenii au fost evacuaţi în siguranţă către Kiev, nu cum voiau ruşii acum patru zile, către Belarus.   

Oamenii au refuzat pentru că nu voiau să meargă către o ţară care le invadează propria patrie şi ieri şi astăzi au reuşit să fugă către Kiev, care încă rezistă. 

Şi Mariupol rezistă, în ciuda atacurilor cu rachete dinspre Donbass. Cu greu, dar rezistă. Este un punct strategic în acest război, poate chiar mai important decât capitala Kiev. Dacă Mariupol cade, Ucraina pierde ieşirea la Marea Azov şi va fi lipsită de comerţ maritim. Iar mai apoi, Rusia îşi poate lansa atacul către un alt oraş important - Odessa, care are ieşire la Marea Neagră. 

Se ţin bine ucrainenii şi cu fiecare zi care trece îşi dau seama că pot rezista poate la infinit în acest război. Este şi motivul pentru care Rusia - spun experţii internaţionali, dar şi jurnaliştii - va încerca să îngheţe acest război într-o săptămână, maxim 10 zile. 

Ce înseamnă acest lucru? Posibil să  ajungem la un război de durată, aşa cum s-a întâmplat până acum în zona Dombassului. Conflict pe care Rusia să îl alimenteze lună de lună, fără însă să avanseze şi, cumva, să evite o ruşine istorică. 

Pentru că Vladimir Putin ar fi sperat să câştige Ucraina în câteva zile. Intrăm de astăzi în a treia săptămână de război şi Ucraina rezistă!

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Mariupol Rusia
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close