Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Ministrul Muncii, detalii privind creşterea pensiilor şi salariilor din 1 ianuarie 2023

Ministrul Muncii, detalii privind creşterea pensiilor şi salariilor din 1 ianuarie 2023

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 CNN despre creşterea pensiilor şi salariilor de la 1 ianuarie 2023.

Ministrul Muncii, detalii privind creşterea pensiilor şi salariilor din 1 ianuarie 2023
Sursa foto: Pixabay
de Claudia Popovici    |    20 Noi 2022   •   22:17

Marius Budăi, ministrul Muncii, a dat asigurări că în această săptămână coaliţia de guvernare va veni cu o decizie clară asupra procentului de majorare a pensiilor.

Totodată ministrul a subliniat că toată lumea va știi punctual ce cuprinde anvelopa de 15% pentru creşterea pensiilor, iar din 1 ianuarie 2023 cu siguranța pensionarii îşi vor primii banii.

"PSD am pus pe masă o majorare echitabilă, egală la valoarea punctului de pensie și în aceeași anvelopă bugetară să avem măsuri, măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile.

Vorbim de creșteri de venituri, vorbim de măsuri de sprijin pentru cei cu pensiile mai mici. În acest moment există înțelegerea că atât mâine cât și poimâine vom avea întâlniri unde vom lua decizia finală, după care vom comunica. Și asta este un lucru foarte bun, pentru că trebuie să comunicăm public și să închidem odată acest dialog.

Momentul intrării în vigoare este clar agreat în coaliție 1 ianuarie 2023, deci aicea nu avem nicio problemă. Celelalte pe scenarii le vom le vom agrea în coaliție și vom comunica. Eu cred că este momentul să avem puțină decență să nu mai comunicăm un public pe anumite scenarii, să luăm decizia și chiar să trecem la implementare", a spus Marius Budăi, ministrul Muncii la Antena 3 CNN

Referitor la creşterea salariului Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice proiectul HG pentru salariul minim brut pe ţară garantat în plată. 

"Salariul minim în România este o hotărâre de Guvern care de câteva zile este postată în transparență publică pe site-ul Ministerului Muncii, o majorare a salariului minim până la nivelul de 3000 de lei.

De la 1 ianuarie, discutăm despre această măsură de vreo 2-3 luni de zile, am discutat în comisia de dialog social din cadrul Ministerului Muncii, dar și în consiliul național tripartit. Am mai avut vineri încă o discuție cu mediul de afaceri atât pe legea dialogului social, cât și pe majorarea salariului minim.

Suntem în situația în care marți în ședința de guvern, vom mai avea o discuție cu tot cabinetul, după care își urmează cursul, pentru că după postarea pe transparența publică mai avem un test IMM de parcurs, mai avem o discuție în Comitet economic social. Sunt pași de urmat, procedurali, astfel încât de la întâi vigoare să intre de la 1 ianuarie să intre în vigoare", a mai spus Marius Budăi, ministrul Muncii. 

Mai exact, potrivit proiectului începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră", se arată în documentul publicat de Ministerul Muncii. 

Asta înseamnă că începând de la 1 ianuarie 2023 un număr de 2.181.134 salariați vor beneficia de o creştere cu 17,6%, faţă de luna decembrie 2022.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată de 2.550 lei un număr de circa 856.830 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 16,27% din numărul total de salariați activi – 5.265.252.

Preşedintele Casei de Pensii, anunţ despre plata pensiilor majorate din ianuarie 2023

Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN în ce stadiu este procesul de evaluare a dosarelor de pensii, dar şi cum se va aplica formula de calcul cu noua valoare a punctului de pensie.

"Procedura urmărește ca stagiile de cotizare ale fiecărui pensionar să fie foarte clar evidențiate, și anume în stagii de cotizare contributive, stații de cotizare asimilate și stagii de cotizare necontributive. (...)

Deci, practic, avem pensionari în plată care au ieșit pe legea 19/2000 care s-a raportat la un stagiu de cotizare mai mic. Avem pensionari în plată care s-au ieșit actual pe legea 263/ 2010 care a intrat în vigoare de la 1/ ianuarie 2011, unde raportarea se face la 35 de ani prin stagiu complet de cotizare.

Și din acest motiv avem cuantumuri diferite pentru că calculul pensiei, calcului punctajului mediu anual s-a raportat la stagii de cotizare diferite, care erau evident în vigoare la vremea respectivă. (...)

În urma acestei recalculări, asta urmărim cu toții, că acele pensii care sunt în interiorul aceluiași număr de puncte și au un cuantum inferior celor care au ieșit cu  o pensie mai mare să fie adus la același cuantum", a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close