Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Ministrul Sănătăţii: "Prezentarea la farmacie fără prescripție face imposibilă eliberarea pastilelor de iod"

Ministrul Sănătăţii: "Prezentarea la farmacie fără prescripție face imposibilă eliberarea pastilelor de iod"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, aminteşte că pastilele de iodură de potasiu nu trebuie administrate preventiv, ci doar în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear.

Ministrul Sănătăţii: "Prezentarea la farmacie fără prescripție face imposibilă eliberarea pastilelor de iod"
Sursa foto: Antena 3
de Silvia Preda    |    17 Aug 2022   •   22:13

"Noi am făcut o campanie susținută care a ținut trei luni la TV în care este foarte clar menționat că acest produs nu trebuie luat preventiv și se ia doar în momentul în care există un anunț al autorităților care trebuie să fie corelat cu un incident radioactiv major", a precizat ministrul Alexandru Rafila, miercuri seară, la Antena 3.

"A doua chestiune pentru care noi am insistat și din cauza asta unii s-au supărat, dar este un element de responsabilitate, este faptul că aceste pastile nu se eliberează fără prescripție de la medicul de familie", a adăugat el.

"Deci e clar că dacă cineva are o prescripție de la medicul de familie nu mai obține de la medicul de familie o a doua prescripție, aceeași persoană. Deci, prezentarea la farmacie fără prescripție face imposibilă eliberarea pastilelor de iod".

Ministrul a amintit că pastilele de iod nu trebuie luate preventiv

Timp de 50 de zile nu s-a întâmplat aproape nimic, spune ministrul Sănătăţii referitor la faptul că foarte puţine persoane şi-au luat din farmacii pastilele. Potrivit lui Alexandru Rafila, puţini români s-au prezentat voluntar sau au primit de la medicii de familie rețeta pentru iod. 

"Ministerul Sănătății este responsabil, Ministerul Sănătății coordonează un sistem de sănătate și trebuie să lucrăm împreună - medici de familie, minister, pacienți. Este normal să se întâmple aşa", a încheiat ministrul Sănătăţii.

Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Dr. Monica Pop, semnal de alarmă privind pastilele de iod: "Români, nu fiți iresponsabili! Vă daţi seama ce faceți?"

Medicul Monica Pop face apel la cetăţeni să adopte un comportament responsabil privind cererile pentru pastilele de iod. Apelul vine după ce mai multe farmaciste i-au semnalat că unele persoane invocă tot felul de scuze pentru a mai face rost de câteva tablete în plus, de frica unui dezastru nuclear. 

Totul a început când ministrul Sănătăţii a îndemnat românii de până la 40 de ani să ridice de la medicii de familie prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu "cât mai repede".

La scurt timp cabinetele medicale, dar şi farmaciile au fost luate cu asalt. Lucrurile nu s-au calmat nici după ce Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a clarificat îndemnul subliniind că cele trei cuvinte "cât mai repede" nu înseamnă că mâine, înseamnă un interval de câteva săptămâni.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close