Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Subiectiv: Scenariu exploziv! România, aruncată la periferia Europei

Subiectiv: Scenariu exploziv! România, aruncată la periferia Europei

Subiectiv: Scenariu exploziv! România, aruncată la periferia Europei
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
04 Mar 2017   •   22:16

În noiembrie 2015, preşedintele Comisiei Europene Jean Claude-Juncker vorbea despre o Europă cu două viteze şi că ”la un moment dat, nu va mai fi posibil ca 33, 34, 35 de state să aibă aceeaşi viteză de integrare şi acelaşi efort politic în aceeaşi direcţie".

Recent, preşedintele Comisiei Europene şi-a prezentat ideile prin care UE ”să deschidă un nou capitol” după şocul Brexitului, îndemnându-i pe liderii de la nivel naţional la ”unitate şi leadership” pentru a scoate Europa din marasm.

Într-o ”Carte albă”, el a propus cinci scenarii, care merg de la o Europă care se mulţumeşte să fie o piaţă unică şi până la o Uniune Europeană şi mai integrată decât în prezent, trecând printr-o Europă ”cu mai multe viteze”.

Şeful CE nu-şi exprimă oficial vreo preferinţă în acest document de aproximativ 30 de pagini, însă îndeamnă statele membre UE să se inspire din el în vederea pregătirii summitului de pe 25 martie de la Roma, cu ocazia marcării a 60 de ani de la semnarea Tratatului fondator al Uniunii.

”Roma trebuie să marcheze începutul unui nou capitol”, apreciază Juncker în această ”Carte albă”. ”O Europă unită, în 27, trebuie să-şi ia destinul în mâini şi să elaboreze o viziune pentru propriul viitor”, adaugă el.

”Contribuţia” sa enumeră cinci piste diferite. Una sugerează ca Europa să se ”recentreze” asupra pieţei unice, ţinând astfel cont de faptul că Cei 27 ”nu sunt capabili să găsească un teren de înţelegere într-un număr tot mai mare de domenii”. Altă pistă propune, din contră, ”să facem mai mult împreună”, prin extinderea competenţelor împărtăşite de Cei 27 şi accelerând luările de decizii UE. Între cele două, el trasează căi intermediare, ca cea a unei Europe cu mai multe viteze, ”în care cei care vor mai mult fac mai mult” împreună, în domenii ca apărarea, de exemplu, fără să fie blocate de cele mai reticente.

De cealaltă parte, în România, Klaus Iohannis nu a avut nicio reacţie. Asta deşi ţara noastră, în cazul în care aceste scenario se vor aplica, ar putea să fie trimisă la periferia Europei.   

 

×
Subiecte în articol: Subiectiv România scenarii Klaus Iohannis
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close