Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Vaccinare obligatorie în România. Anunțul lui Alexandru Rafila

Vaccinare obligatorie în România. Anunțul lui Alexandru Rafila

Vaccinarea obligatorie anti COVID ar putea fi luată în discuție în cazul persoanelor de peste 60 de ani, dar şi în privința oamenilor cu probleme medicale grave, spune ministrul Sănătății. Este pentru prima oară când Alexandru Rafila se pronunță în favoarea impunerii vaccinării, în cazul categoriilor vulnerabile.

Vaccinare obligatorie în România. Anunțul lui Alexandru Rafila
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    09 Dec 2021   •   11:22

Ministrul Sănătății susține că nu este adeptul vaccinării obligatorii și declară că problema ar trebui privită din punctul de vedere al categoriilor de vârstă care sunt la risc să dezvolte probleme mai grave. Acesta a dat exemplul persoanelor peste 60 de ani.

Răzvan Dumitrescu: A fost și președintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, care și-a exprimat o părere personală. Dar acea părere mergea în sensul vaccinării obligatorii în spațiul Uniunii Europene. Vreau să vă întreb dacă întrevedeți așa ceva în România, având în vedere că din ce în ce mai mult în Uniunea Europeană se vorbește despre asta?

Alexandru Rafila: Eu nu sunt adeptul acestei abordări. Discuția este mai degrabă direcționată spre anumite categorii de populație care sunt la un risc mai mare să facă forme complicate și la risc de deces. În general persoanele peste 60 de ani, la ele se pune mai degrabă această problemă. 

Răzvan Dumitrescu: Deja sunt niște țări care aplică amenzi că nu te-ai vaccinat. Întrebarea este dacă în România s-ar putea ajunge la această chestiune. 

Alexandru Rafila: Nu am auzit nicio discuție, nici în spațiul public, nici în zona politică (despre o astfel de chestiune, n.red)

Alexandru Rafila, despre marea relaxare de Sărbători: "Am eliminat discriminarea"

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat care a fost filozofia pentru introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor de iarnă. „Este o abordare de responsabilizare socială pentru că noi nu vrem doar să oferim aceste măsuri, vrem să le şi păstrăm, să fie totul sustenabil", a spus ministrul.

„Aceste măsuri nu sunt filozofice, sunt măsuri practice care pot să încurajeze şi activitatea economică în mai multe domenii. S-a prelungit programul de funcționare până la ora 22:00 în loc de ora 21:00. Ora este relativă, dar am folosit un standard 5-22, ca interval.

Centrele comerciale, chiar şi cele mari, întrerup activitatea în mod obișnuit la ora 22. Nu mai exisă restricții de circulație nici pentru persoanele care nu posedă certificat. Mai mult, acest certificat are toate cele trei elemente, deci nu mai este discriminatoriu.

„Este o abordare de responsabilizare socială"

Presupune utilizarea şi testării ca şi criteriu, care nu mai face diferența între persoane vaccinate şi nevaccinate, fiecare apelează la varianta pe care o consideră utilă.

Mai mult, majoritatea spațiilor comerciale normale în afara supermarketurilor sau supermarketurilor sunt accesibile fără certificatul verde, doar pe baza unui calcul care se referă la suprafața magazinului şi un număr de peroane care poate să pătrundă.

"Nu vrem doar să oferim măsuri de relaxare, vrem să le şi păstrăm. Avem nevoie de parteneriatul cu oamenii"

Dar aici avem nevoie de parteneriatul cu oamenii cu mass-media pentru că abordarea este diferită. Este o abordare de responsabilizare socială pentru că noi nu vrem doar să le oferim vrem să le şi păstrăm. Să fie sustenabilă iar acea eventualitate a introducerii certificatului COVID să fie o discuție şi să nu fie necesară. Va fi o lege cadru şi certificatul va intra într-un anumit moment", a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, subliniind că teama de vaccinare nu s-a creat din cauza vaccinului ci de ideea de obligativitate.

Ministrul Sănătății, sfat pentru români de Sărbători

„Cred că aici trebuie să existe un echilibru şi o informare care recunosc că a lipsit din spațiul public. Am un sfat: să încerce să-şi protejeze vârstnicii sau persoanele cu boli cronice din familie. De multe ori revederea cu ei se face de obicei de Sărbători şi ar fi bine să-i sfătuiască sa se vaccineze. Dacă nu e bine să ne testăm înainte şi mergem mai liniștiți de sărbători să ne întâlnim cu rudele noastre", a mai recomandat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății în emisiunea Subiectiv de la Antena 3.

 

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila vaccinare obligatorie
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close