Antena 3 CNN Externe 11 septembrie 2001, ziua în care SUA au fost îngenuncheate

11 septembrie 2001, ziua în care SUA au fost îngenuncheate

11 septembrie 2001, ziua în care SUA au fost îngenuncheate
Sursa foto: Foto: comeonidareyou.blogspot.com
02 Mai 2011   •   12:22
Osama Bin Laden şi reţeaua al-Qaida au intrat în centrul atenţiei odată cu atentatele de la 11 septembrie 2001, asupra Turnurilor Gemene din New York şi a Pentagonului. Aproape 3.000 de oameni au murit în acea zi în care Statele Unite au primit cea mai grea lovitură de la cel de-al doilea război mondial.

La ora 8.46, în dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, un avion de pasageri lovea în plin turnul de nord al complexului World Trade Center, din New York. În primele momente, lumea a crezut că era vorba doar de un accident, dar, un sfert de oră mai târziu, un alt avion s-a zdrobit de cel de-al doilea turn al complexului.

Din acel moment a fost clar că Statele Unite erau ţinta unui atac terorist fără precedent. Al treilea avion a lovit clădirea Pentagonului, de lângă Washington. Cel de-al patrulea s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au revoltat împotriva teroriştilor şi, cu preţul vieţii, au reuşit să-i facă să-şi rateze ţinta care era, probabil, Congresul sau Casa Albă.

Turnurile World Trade Center, dărâmate

Între timp, cele dou
ă turnuri de la World Trade Center - până atunci cele mai înalte clădiri din New York - s-au prăbuşit pe rând, surpate de incendiul declanşat de impactul avioanelor.

După cum a stabilit ancheta, patru echipe de terorişti arabi preluaseră, îndată după decolare, controlul avioanelor transformate în bombe zburătoare. După ce i-au ucis pe piloţi cu nişte simple cuţite de tăiat hârtia, fanaticii s-au instalat la comenzi şi au proiectat aeronavele asupra ţintelor.

Mai târziu s-a aflat că ei urmaseră diferite cursuri de pilotaj din Statele Unite, fără să fie deloc interesaţi de tehnicile de aterizare, fapt ce ar fi trebuit să dea de gândit dacă agenţii federali ar fi fost mai vigilenţi.

Urmele complotului au dus, repede, spre reţeaua al-Qaida şi Osama Bin Laden. În replică, Statele Unite au lansat, o lună mai târziu, atacul asupra Afganistanului, baza reţelei teroriste.

O înregistrare descoperită într-o casă afgană a confirmat că Bin Laden era dinainte informat de atacul de la 11 septembrie. În diferite mesaje, el le-a adus elogii teroriştilor, dar nu şi-a recunoscut direct implicarea decât după trei ani, când a dezvăluit că dăduse personal ordinele pentru comiterea atentatului.

 

 

×
Subiecte în articol: 11 septembrie 2001 atentat Al Qaeda
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close