Antena 3 CNN Externe 113 morţi în insulele Samoa, în urma seismului urmat de tsunami (VIDEO)

113 morţi în insulele Samoa, în urma seismului urmat de tsunami (VIDEO)

113 morţi în insulele Samoa, în urma seismului urmat de tsunami (VIDEO)
Sursa foto: tsunami
30 Sep 2009   •   08:15

Cel puţin 113 oameni şi-au pierdut viaţa, iar alte câteva zeci sunt daţi dispăruţi după seismul urmat de tsunami, înregistrat miercuri în Samoa, în Oceanul Pacific.

Epicentrul s-a situat la aproximativ 200 de kilometri de arhipelagul Samoa, din care o parte este stat independent, iar cealaltă aparţine Statelor Unite.

Potrivit BBC News, clădirile situate în zonele de litoral ale insulelor Samoa au fost inundate, iar locuitorii s-au refugiat în zone mai înalte.

Cutremurul cu magnitudinea 8,3 a fost urmat de o replică de 5,6 grade. Potrivit localnicilor, Samoa americană este "devastată", după ce a fost lovită de valuri seismice de 5 - 6 metri.


Barack Obama a declarat stare de catastrofă în Samoa Americană în urma seismului. Potrivit unui comunicat al Casei Albe citat de AFP, preşedintele a declarat că teritoriul american al insulelor Samoa este în stare de catastrofă şi a ordonat un ajutor federal.

O alertă de tsunami, emisă pentru toată partea sudică a Oceanului Pacific, a fost ridicată după câteva ore, dar a rămas în vigoare pentru Japonia.

În 2004, un cutremur produs în Oceanul Indian a generat un tsunami de proporţii, în urma căruia au murit zeci de mii de persoane în Asia.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: tsunami cutremur
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close