Antena 3 CNN Externe 14 iahturi rușești, blocate în Olanda din cauza sancțiunilor

14 iahturi rușești, blocate în Olanda din cauza sancțiunilor

Guvernul olandez a declarat miercuri că în prezent împiedică 14 iahturi să părăsească țara din cauza sancțiunilor impuse Rusiei. 12 dintre ele sunt în construcție.

14 iahturi rușești, blocate în Olanda din cauza sancțiunilor
Sursa foto: Twitter/ Forbes
de Cerasela Stafie    |    06 Apr 2022   •   14:03

Ministerul Afacerilor Externe a făcut declarația într-o scrisoare adresată parlamentului, informând cu privire la aplicarea sancțiunilor. În ultima vreme,Țările de Jos  s-au confruntat cu critici după ce au rămas în urma altor țări europene în aplicarea măsurilor împotriva Rusiei.

Construcția de iahturi este una semnificativă în Țările de Jos, înregistrările Camerei de Comerț arătând că marii constructori Heesen, Feadship, Damen Shipyards și Oceanco au avut vânzări cumulate de aproximativ 1,5 miliarde de euro în 2020.

Scrisoarea de miercuri spunea că, deși nu sunt ancorate în teritoriile olandeze, inclusiv în insule din Caraibe precum St. Maarten, cele 12 iahturi aflate în construcție ”nu pot fi livrate în acest moment din cauza măsurilor actuale de export”, iar proprietarii lor ruși sunt cercetați.

În martie, doi membri ruși ai consiliului de supraveghere al Heesen Yachts și-au dat demisia. Heesen este deținută de Morcell Ltd. din Cipru, compania de investiții a președintelui Lukoil, miliardarul Vagit Alekperov, care nu se află pe listele de sancțiuni. 

Celelalte două iahturi menționate de scrisoare care nu pot pleca din Olanda se aflau în țară în curs de întreținere, au transmis autoritățile

”Pentru unul dintre aceste iahturi, se examinează relația cu o persoană numită pe listele europene de sancțiuni”, se arată în comunicat, scrie Reuters.

Scrisoarea a inclus și o actualizare a activelor financiare, spunând că 516 milioane de euro în active și 155 de milioane de euro în tranzacții au fost înghețate, în ușoară creștere față de săptămâna trecută.

Guvernul estimează că 27 de miliarde de euro în active rusești se află în bilanţurile companiilor înregistrate în Olanda, dintre care aproximativ 20 de miliarde de euro sunt deținute de companii fictive cu prezență fizică redusă în țară.

×
Subiecte în articol: iahturi Rusia blocate Olanda sanctiuni
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close