Antena 3 CNN Externe 20 de ani de închisoare pentru cel mai proeminent opozant al lui Vladimir Putin! Procurorii și-au prezentat argumentele

20 de ani de închisoare pentru cel mai proeminent opozant al lui Vladimir Putin! Procurorii și-au prezentat argumentele

Cel mai cunoscut opozant politic al președintelui rus Vladimir Putin riscă o nouă pedeapsă în urma căreia s-ar putea să nu mai iasă viu din detenție.

20 de ani de închisoare pentru cel mai proeminent opozant al lui Vladimir Putin! Procurorii și-au prezentat argumentele
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iul 2023   •   19:28

Parchetul rus a cerut, joi, o pedeapsă de 20 de ani de închisoare într-o colonie penitenciară împotriva lui Aleksei Navalnîi.

Opozantul este judecat de o lună cu ușile închise într-un nou proces pentru "extremism", în ceea ce presa internațională numește "climatul de represiune din Rusia", în plin conflict în Ucraina.

Procesul are loc în colonia penitenciară de înaltă securitate IK-6 din Melehovo, situată la 250 km est de Moscova.

Citește și: Alexei Navalnîi, cereri bizare în închisoare

"Procurorii cer 20 de ani de închisoare pentru Navalnîi într-o colonie cu regim special", au scris apropiații politicianului pe Telegram, precizând că verdictul va fi pronunțat în data de 4 august.

În vârstă de 47 de ani, acest militant anticorupție ispășește deja o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru fraudă și a calificat toate acuzațiile care i s-au adus drept o "răzbunare politică" din partea regimului Putin.

El a supraviețuit în august 2020 unei otrăviri cu agentul neurotoxic militar "Noviciok", pentru care a acuzat Kremlinul.

Transferat în Germania pentru tratament, a fost arestat la revenirea în Rusia și condamnat inițial pentru "încălcarea regimului eliberării condiționate".

Navalnîi, din închisoare: "Cel mai stupid război din secolul XXI. Rusia se va ridica, dar depinde de noi pe ce se va sprijini în viitor"

Navalnîi se află în detenție din ianuarie 2021 și, conform celor publicate de colaboratorii săi pe Telegram, este trimis cu regularitate în celula corecțională din închisoarea unde își ispășește pedeapsa.

De la declanșarea campaniei militare a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, cei mai mulți opozanți care nu au fugit din țară au fost încarcerați sau urmăriți penal, în special pentru că au denunțat conflictul.

În timpul noului său proces, Navalnîi a denunțat din nou ofensiva rusă, evocând "zeci de mii de morți în cel mai stupid și lipsit de sens război din secolul XXI", potrivit celor transmise pe contul său de Telegram de către apropiații săi.

"Mai devreme sau mai târziu, Rusia se va ridica din nou. Şi depinde de noi să știm pe ce se va sprijini în viitor", a estimat el.

Foto principală: replică a celulei în care este încarcerat Navalnîi în Rusia, expusă de activiști la Vilnius, în Lituania, și deschisă vizitatorilor în timpul summit-ului NATO

Foto interior: Deja în închisoare, Aleksei Navalnîi își află prin legătură video sentința pentru "fraudă", pronunțată de o instanță din Moscova în luna mai 2022

×
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close