Antena 3 CNN Externe 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului

20 de ani de la căderea Zidului Berlinului

20 de ani de la căderea Zidului Berlinului
Sursa foto: zidul berlinului
09 Noi 2009   •   17:37

Germania celebrează luni 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. 9 noiembrie 1989 a marcat atât reunificarea Germaniei, cât şi căderea Cortinei de Fier. La festivitatea din faţa Porţii Brandenburg, din această seară, vor participa peste 100.000 de oameni.

Cancelarul germaniei, Angela Merkel, a traversat podul Bornholmer, primul punct de trecere dintre Est şi vest care şi-a deschis porţile. Cancelarul german a fost însoţit de ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte polonez Lech Walesa, liderul sindicatului Solidaritatea, primul care s-a opus regimului comunist.

Sute de germani au depus flori şi au aprins lumânări la un monument construit în amintirea evenimentelor de acum 20 de ani. Printre ei, şi fostul primar al Berlinului de Vest.

În altă parte a Berlinului, pe acoperişul unei clădiri au apărut 8 oameni cu aripi de înger. Fiecare dintre ei reprezintă povestea tragică a unor germani care avut de suferit după construirea zidului.

Ceremoniile au început însă de la primele ore ale dimineţii. Angela Merkel, a participat la o slujbă religioasă pentru aniversarea a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Punctul culminant al ceremoniilor va fi însă în faţa porţii Brandenburg, simbolul Berlinului. Pentru a celebra libertatea pe care au câştigat-o, germanii au reconstruit Zidul Berlinului din 1000 de piese de domino de peste 2 metri şi jumătate înălţime. Domino-ul, care se întinde pe o distanţă de un kilometru şi jumătate, va fi dărâmat simbolic pentru a simboliza căderea Zidului Berlinului şi sfârşitul ocupaţiei comuniste din Europa de Est.

La ceremonie participă secretarul american de stat, Hillary Clinton, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, Mihail Gorbaciov, Lech Walesa, preşedintele francez Nicolas Szarcozi şi premierul britanic, Gordon Brown şi preşedinte României, Traian Băsescu.

Sunt pregătite şi un concert simfonic în aer liber, focuri de artificii şi un dineu de gală la Cancelarie, oferit de preşedintele germen Horst Koehler.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Zidul Berlinului Germania Angela Merkel
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close