Antena 3 CNN Externe 2023 a spulberat toate recordurile și a devenit cel mai fierbinte an din istorie. Avertisment sumbru pentru 2024

2023 a spulberat toate recordurile și a devenit cel mai fierbinte an din istorie. Avertisment sumbru pentru 2024

Anul 2023 a fost confirmat drept cel mai cald din istoria umanității la nivel global.

Incendiu de vegetatie
Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    09 Ian 2024   •   15:56

Potrivit serviciului climatic al Uniunii Europene, citat de BBC, anul trecut a fost cu aproximativ 1,48 grade Celsius mai cald decât media epocii pre-industriale, anterioară celei în care oamenii să înceapă să ardă cantități mari de combustibili fosili.

Încălzirea este pusă de specialiști pe seama schimbărilor climatice provocate de oameni și a fenomenului El Nino.

Un eveniment El Nino este declarat, de obicei, atunci când temperaturile la suprafața apei în Pacificul tropical de est cresc cu cel puțin 0,5 grade Celsius peste media pe termen lung.

Citește și: Anul 2023 a spulberat recordul de care se temeau oamenii de știință | "Este fără precedent în istorie!" 

Anul 2023 s-a distanțat spectaculos de recordurile termice din anii anteriori

La nivelul Marii Britanii, autoritățile au comunicat că 2023 a fost al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată.

"Ceea ce m-a frapat nu a fost doar faptul că 2023 a fost an-record, ci și nivelul cu care a depășit recordurile anterioare", a comentat Andrew Dessler, profesor de științe atmosferice la Texas A&M University.

Un grafic publicat de BBC arată temperatura medie zilnică a aerului la nivel global.

Zona continuă formată din linii gri, reprezintă anii între 1940 și 2022, linia roșie reprezintă anul 2023 iar zona roz-pal dintre porțiunea gri și linia roșie reprezintă distanțarea termică a anului trecut față de valorile din anii precedenți.

2023 i-a luat prin surprindere pe specialiști

Este notoriu faptul că lumea este mult mai caldă acum decât acum 100 de ani, deoarece oamenii continuă să elibereze în atmosferă cantități record de gaze cu efect de seră, între care dioxidul de carbon.

Cu toate acestea, în urmă cu 12 luni, niciun organism științific important nu a prezis că 2023 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată.

În primele luni ale anului trecut, doar un număr mic de zile au depășit recordurile de temperatură.

Lumea a intrat apoi într-o serie remarcabilă, aproape neîntreruptă, de recorduri zilnice în cea de-a doua jumătate a anului 2023.

Avertisment sumbru pentru 2024 și anii următori: ar putea fi depășit punctul critic de 1,5 grade peste media perioadei pre-industriale

Anul 2024 ar putea fi mai cald decât 2023, pe măsură ce o parte din căldura-record acumulată la suprafața oceanului se va disipa în atmosferă.

Fenomenul generează premisele ca 2024 să depășească, pentru prima dată, pragul critic de încălzire cu 1,5 grade Celsius peste media perioadei pre-industriale, pe parcursul întregului an calendaristic.

Aproape 200 de țări au convenit la Paris, în 2015, să încerce să limiteze încălzirea la acest nivel, pentru a evita cele mai grave efecte ale încălzirii globale.

Acestea includ secetă, valuri de caniculă de lungă durată, înmulțirea și extinderea ariilor fenomenelor meteo extreme și, pe termen mediu-lung, creșterea nivelului mărilor și oceanelor.

Foto: incendiu de vegetație de mari dimensiuni în Spania, octombrie 2023

×
Parteneri
x close