Antena 3 CNN Externe 3 continente, 3 ţări, 3 conflicte sângeroase! Situaţiile grave din Ucraina, Venezuela şi Tailanda au îngrozit o lume întreagă

3 continente, 3 ţări, 3 conflicte sângeroase! Situaţiile grave din Ucraina, Venezuela şi Tailanda au îngrozit o lume întreagă

3 continente, 3 ţări, 3 conflicte sângeroase! Situaţiile grave din Ucraina, Venezuela şi Tailanda au îngrozit o lume întreagă
21 Feb 2014   •   13:19
Demonstranţii ocupă pieţele publice. Flăcările se ridică ameninţător spre cer. Gazele lacrimogene întărâtă şi mai mult populaţia şi aşa mânioasă. Trupuri umane, rănite sau fără viaţă sunt evacuate de pe scena confruntărilor violente, strada.
Scene dramatice se desfăşoară în faţa noastră, în timpul unor proteste anti-guvernamentale, în trei ţări separate, de pe trei continente diferite.
Imaginile sunt şocante, iar situaţiile par de nestăpânit. Ce se întâmplă de fapt şi care sunt cauzele?


UCRAINA

Ce solicită protestatarii?

Care este aliatul economic mai bun, Uniunea Europeană sau Rusia? Aceasta este întrebarea cheie din miezul protestelor ucrainene. Demonstranţii vor ca guvernul de la Kiev să se apropie mai mult de Europa şi să întoarcă spatele Rusiei.

Dar în joc se află şi interese ale unor grupuri, care vor puterea. Mulţi membri ai opoziţiei au cerut demisia preşedintelui Viktor Yanukovych şi organizarea de alegeri anticipate.

Cine protestează?

O coaliţie a opoziţiei conduce protestul îndreptat împotriva lui Yanukovych şi a aliaţilor săi.

Când au început demonstraţiile?

În noiembrie, mii de oameni au ieşit pe străzi după ce Yanukovych a renunţat la tratatul de asociere cu UE, ai cărui termen de negociere s-a întins pe mai mulţi ani. În schimb, regimul de la Kiev a ales o consolidare a relaţiilor bilaterale cu Moscova.

Ultimele evenimente

Tensiunile au cunoscut o escaladare fără precedent, marţi dimineaţă, când ciocnirile dintre protestatari şi forţele de ordine au dus la moartea a cel puţin 25 de persoane.
Miercuri seară s-a ajuns la un armistiţiu şubred, dezintegrat total în dimineaţa următoare, când focurile de armă au răsunat în piaţa centrală din Kiev. Cel puţin 100 de persoane au fost ucise şi peste 500 rănite numai pe parcursul zilei de joi, spunea pentru CNN un reprezentant al serviciilor medicale din slujba opoziţiei.

Guvernul ucrainean nu a furnizat o cifră oficială, dar Ministerul de Interne a comunicat că printre victime se află mai mulţi ofiţeri de poliţie.

Miniştrii de Externe ai Germaniei, Franţei şi Poloniei s-au întâlnit joi cu Yanukovych. Negocierile au eşuat lamentabil, dar delegaţia străină urmează să se întâlnească şi cu liderii opoziţiei. În aceeaşi ordine de idei, toţi miniştrii de externe din UE se vor întruni în regim de urgenţă la Bruxelles, pentru a discuta sancţiunile ce vor urma să fie impuse Ucrainei.

Citeşte TOT despre situaţia din UCRAINA!


VENEZUELA

Ce solicită protestatarii?

Demonstranţii revendică o siguranţă publică mai bună, sfârşitul crizei bunurilor de larg consum (ex: zahăr sau hârtie igienică) şi dreptul la libertatea de exprimare.
Ei dau vina pentru aceste probleme acute pe guvernul venezuelean, condus de preşedintele Nicolas Maduro. La rândul său, liderul de la Caracas îi face răspunzători pe membrii de seamă ai opoziţiei pentru creşterea criminalităţii în ţară şi pentru problemele economice acute.


Cine protestează?

Cei mai mulţi dintre demonstranţi din ţară sunt studenţi. Lideri proeminenţi ai opoziţiei politice s-au alăturat şi ei manifestaţiilor.
Protestele au escaladat la data de  13 februarie şi de atunci violenţele au luat amploare, înregistrându-se confruntări între demonstranţi şi forţele de ordine.

Când au început demonstraţiile?

Protestele studenţeşti, paşnice iniţial, au cuprins întrega ţară, culminând cu ziua de 12 februarie, atunci când trei persoane şi-au pirdut viaţa în timpul ciocnirilor cu poliţiştii.

Ultimele evenimente

Însoţit de corul susţinătorilor săi, liderul opoziţiei, Leopoldo Lopez, s-a predat autorităţilor.
El a rămas închis într-un penitenciar militar, iar guvernul de la Caracas îl acuză de terorism şi crime. Lopez a negat toate aceste lucruri, care sunt puse în conexiune cu protestele violente din capitală.

Între timp, preşedintele Nicolas Maduro i-a numit pe membrii opoziţiei fascişti şi i-a comparat cu o infecţie care trebuie vindecată.
De asemenea, oficialii de la Caracas au acuzat SUA că au complotat la destabilizarea ţării.

Citeşte mai mult AICI:
Nicolas Maduro ameninţă CNN cu interdicţia de a transmite în Venezuela

Fostă regină a frumuseţii din Venezuela, ucisă în timpul protestelor

Venezuela a expulzat trei oficiali americani

Lovitură de stat în Venezuela? Focurile de armă şi confruntările stradale au lăsat în urmă 3 morţi

Nicolas Maduro îl acuză pe Barack Obama că incită la violenţă



TAILANDA

Ce solicită protestatarii?

Protestatarii din Bangkok cer de luni bune demisia premierului Yingluck Shinawatra, aceasta fiind acuzată că este marioneta fratelui ei miliardar, fostul prim-ministru  exilat, Thaksin Shinawatra.


Cine protestează?

Opoziţia faţă de cei doi fraţi este puternică în elita urbană şi clasa socială mijlocie. De aceea manifestările de protest sunt concentrate în capitala ţării. Protestatarii vor să înlocuiască guvernul lui Yingluck cu un "consiliu popular", care să stabilească schimbări politice. Principala lege care ar urma să fie modificată ar fi cea electorală.
Manifesatnnţii preferă să rămână în stradă, acolo unde şi-au amenajat locuri în care să şi doarmă.


Când au început demonstraţiile?

Protestele au debutat în luna noiembrie, după ce guvernul condus de Yingluck a încercat să impună o lege de graţiere, care i-ar fi asigurat fratelui ei, Thaksin Shinawatra, întoarcerea liniştită în ţară.

Ultimele evenimente

Violenţele au izbucnit marţi seară, în centrul  Bangkokului, în timpul confruntărilor dintre manifestanţii anti-guvernamentali şi poliţie. Cinci persoane au fost ucise şi peste 70 rănite.
Între timp, comisia naţională de combatere a corupţiei a formulat un dosar penal pe numele premierului în funcţie.

×
Subiecte în articol: Venezuela
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close