Antena 3 CNN Externe 36 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară civilă a tuturor timpurilor

36 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară civilă a tuturor timpurilor

Astăzi se împlinesc 36 de ani de la explozia de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară civilă a tuturor timpurilor. Pe 26 aprilie 1986, la ora 1 şi 23 de minute, reactorul 4 al Centralei Atomice a explodat, din cauza unui şir lung de erori umane.

36 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară civilă a tuturor timpurilor
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Apr 2022   •   12:46

În urmă cu 35 de ani, la 26 aprilie 1986, a explodat reactorul 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl, accident survenit în urma unui lung șir de erori umane care avea să fie catalogat drept cel mai grav din istoria nucleară civilă.

Reactorul a explodat pe data de 26 aprilie 1986, la ora 1:23.

Acoperişul reactorului a fost aruncat în aer şi 190 de tone de substanţe radioactive au ajuns în atmosferă şi u ajuns la peste 1.000 de metri în atmosferă, iar apoi au fost purtate de curenţii de aer pe distanţe imense.

Regimul comunist de la Moscova a ţinut secret cumplitul accident, motiv pentru care pericolul nu a fost cunoscut imediat.

Sovieticii au recunoscut cu greu catastrofa şi abia la 36 de ore de la explozie a început evacuarea celor 50 de mii de locuitori ai oraşului Pripiat, aflat la un kilometru şi jumătate de centrală.

Puţini au fost cei care au ştiut ce s-a întâmplat atunci. Secretomania regimului sovietic a făcut ca pericolul imediat să nu fie cunoscut de populaţie.

Abia la 36 de ore de la dezastru au început evacuările în Pripiat, o localitate cu 50.000 de locuitori, situată la un kilometru şi jumătate de centrală.

Citește și: Misiune internațională la Cernobîl, la 36 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie

×
Subiecte în articol: Cernobîl
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close