Antena 3 Externe 9 mai: Europa marchează sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

9 mai: Europa marchează sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

de G.C.P    |    09 Mai 2013   •   12:17
9 mai: Europa marchează sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial Galerie foto (17) Foto: RIA Novosti/AP/AFP

Flori, torţe şi ochi înlăcrimaţi. Veterani de război şi militari activi, lideri ai ţărilor europene, cu toţii celebrează azi pacea în ceremonii de-a lungul continentului, marcând astfel 68 de ani de la victoria Aliaţilor asupra Germaniei naziste.

Evenimentele au oferit momente de reflecţie şi au ilustrat importanţa unităţii europene într-o perioadă delicată, în care bătrânul continent se confruntă cu probleme financiare şi cu tensiuni între Rusia şi Occident.

Foşti combatanţi ruşi şi din alte republici sovietice, cu părul alb de trecerea timpului, au stat mândri în faţa monumentului memorial din rândul Armatei Roşii, în parcul Treptower din Berlin, în onoarea milioanelor de camarazi căzuţi în cea mai sângeroasă conflagraţie mondială.

La Moscova, preşedintele Putin a luat parte la o ceremonie din Piaţa Roşie, la zidurile impunătorare ale Kremlinului. În Rusia, ziua de azi şi cea de mâine sunt decretate sărbători naţionale. Parade militare impresionante sunt organizate cu ocazia Zilei Victoriei în capitala Rusiei, zi cu rezonanţă în calendarul şi mintea tuturor ruşilor.

La Paris, preşedintele Franţei şi cel al Poloniei au depus împreună o coroană de flori la baza Arcului de Triumf, flancaţi de militari polonezi şi francezi. Cei doi lideri europeni, ale căror ţări au fost sub ocupaţie nazistă, au reaprins flacăra de la Mormântul Soldatului Necunoscut, purtând amândoi o torţă enormă.

În România, ziua Europei este celebrată de redacţia noastră printr-un cadou inedit adresat Uniunii Europene: un steag de dimensiuni impresionante, care a fost amplasat în faţa Palatului Parlamentului.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close