Antena 3 CNN Externe 93 de călugări tibetani, arestaţi în China

93 de călugări tibetani, arestaţi în China

93 de călugări tibetani, arestaţi în China
Sursa foto: calugar tibetan
23 Mar 2009   •   09:47

Aproape 100 de călugări tibetani au fost arestaţi ca urmare a unei revolte în faţa unui sediu de poliţie din China, după ce un bărbat ce milita pentru independenţa Tibetului a fost arestat, iar apoi ?a dispărut? din închisoare.
Autorităţie chineze au arestat 95 de persoane din care doar două nu erau călugări dintr-o mulţime de peste 100 de oameni ce atacaseră un sediu de poliţie din vestul Chinei.
Mulţimea era nemulţumită de faptul că un bărbat ce milita pentru independenţa Tibetului a dispărut după arestarea sa. Autorităţile au declarat că bărbatul a evadat după ce a zis că merge la toaletă şi că nu ştiu ce s-a întâmplat cu el în continuare.
Pe de altă parte, siteul oficial al Administraţiei Centrale Tibetane, Tibet.net, scrie că bărbatul a scăpat sărind într-un râu şi sinucigându-se. Furioşi pentru moartea sa, protestatarii au atacat sediul poliţiei purtând steaguri tibetane şi bannere şi strigând lozinci prin care cereau independenţa regiunii.
În această lună, tibetanii au comemorat 50 de ani de la revolta nereuşită din 1959 contra Beijingului, ce a dus la exilul liderului spiritual Dalai Lama.
Budiştii tibetani spun că simt erodarea lentă a culturii lor, pe fondul afluxului de chinezi han, cel mai mare grup etnic din China.
Guvernul tibetan în exil pretinde că în confruntări au participat 4000 de persoane, în vreme ce poliţia susţine că numărul lor ar fi mai apropriat de 100.
China a trimis numeroase trupe în Tibet şi provinciile din jur pentru a menţine controlul în aceaste perioadă. Străinii au interdicţie de a mai intra în această regiune, iar numeroase drumuri din zonă sunt păzite acum de soldaţi înarmaţi.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dalai Lama China proteste violente
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close