Antena 3 CNN Externe A doua mare bancă a Ciprului, în pericol de închidere. Ce spune Guvernul despre aceste zvonuri

A doua mare bancă a Ciprului, în pericol de închidere. Ce spune Guvernul despre aceste zvonuri

A doua mare bancă a Ciprului, în pericol de închidere. Ce spune Guvernul despre aceste zvonuri
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    21 Mar 2013   •   21:34

Banca Centrală a Ciprului a negat, joi, zvonurile privind închiderea celei de-a doua mari bănci a ţării, Cyprus Popular Bank.

"Negăm aceste informaţii. Chiar acum se desfăşoară negocieri pentru a se găsi cea mai bună soluţie posibilă pentru Cyprus Popular Bank", a declarat Aliki Stylianou, purtător de cuvânt al Băncii Ciprului, potrivit Reuters.

Guvernul de la Nicosia a preluat Cyprus Popular Bank în iunie 2012, după ce banca a înregistrat o lovitură severă de pe urma expunerii pe obligaţiunile suverane greceşti. În prezent, statul deţine aproximativ 84% din acţiunile Cyprus Popular Bank.

În septembrie 2012, Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 1,8 miliarde de euro acordat Cyprus Popular Bank.

Cyprus Popular Bank este prezentă pe piaţa românească prin Marfin Bank.

Mai multe conturi ale unor grupuri publice ruse au fost blocate în Cipru, într-un moment în care insula mediteraneană negociază un ajutor suplimentar financiar cu Moscova.

Băncile cipriote nu şi-au mai deschis porţile
după anunţarea, sâmbătă, a unui plan de asistenţă financiară internaţională în valoare de 10 miliarde de euro, printre ale cărui clauze figura şi obligaţia statului cipriot de a impozita cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro şi cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume.

Parlamentul cipriot a respins însă marţi taxa nepopulară. Ciprul ar trebui să strângă 5,8 miliarde de euro în schimbul unui sprijin de 10 miliarde de euro.




×
Subiecte în articol: Cipru
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close