Antena 3 CNN Externe A fost lansat un nou partid politic în Grecia. Formaţiunea militează pentru revenirea la drahmă

A fost lansat un nou partid politic în Grecia. Formaţiunea militează pentru revenirea la drahmă

A fost lansat un nou partid politic în Grecia. Formaţiunea militează pentru revenirea la drahmă
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
19 Mai 2013   •   12:38
Un nou partid politic, Plan B, a fost lansat în Grecia, o formaţiune care militează pentru renunţarea la euro şi revenirea la drahmă, relatează BBC News online.
Liderul partidului, Alekos Alavanos, a declarat într-o conferinţă, la Atena, că se opune măsurilor de austeritate impuse ţării sale. El a argumentat că Grecia nu poate ieşi din recesiune atât timp cât este "închisă" în moneda comună. 
Dar sondaje de opinie arată că grecii susţin rămânerea în euro. Perspectiva ieşirii Greciei din zona euro a fost dezbătută încă de la izbucnirea crizei financiare, în 2009. Însă grecilor li s-a spus că un eventual "Grexit" reprezintă cel mai rău scenariu şi că va provoca dificultăţi şi mai mari ţării.
Alavanos, un fost lider Syriza (extremă-stânga, în opoziţie), argumentează că renunţarea la euro va provoca un "mic şoc" dar, prin devalorizarea drahmei, va aduce rapid rezulate pozitive şi va crea un exemplu pentru celelalte ţări din zona euro.
Un artist în domeniul ceramic, Yannis Stavridis, prezent sâmbătă la conferinţă, a explicat de ce s-a hotărât să adere la Plan B. "Cred că ieşirea din (zona) euro va aduce ţării noastre posibilitatea de a dezvolta o politică economică independentă în favoarea poporului", a declarat el pentru Reuters. "Euro este un corset strâmt, care împiedică Grecia să se dezvolte", a apreciat el. Partidul are în prezent 400 de membri. 
Guvernul grec insisită că nu există cale de întoarcere de la reforme şi că dezbaterea cu privire la ieşirea Greciei din zona euro face parte din trecut.
 

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close