Antena 3 CNN Externe A restituit bibliotecii o carte împrumutată în urmă cu 78 de ani

A restituit bibliotecii o carte împrumutată în urmă cu 78 de ani

A restituit bibliotecii o carte împrumutată în urmă cu 78 de ani
Sursa foto: Foto: Infoniac
de S.T.    |    06 Sep 2012   •   19:57

Americanul Harleem Hofman Vinge, din Chicago, a descoperit, cotrobăind prin dulapul vechi al mamei sale, cartea "Portretul lui Dorian Gray". Acesta a observat pe prima pagină a cărţii cu pricina ştampila bibliotecii municipale din Chicago.

Deci cartea nu era a mamei sale, decedată cu mulţi ani în urmă, ci a bibliotecii, relatează Infoniac.

Cartea fusese împrumutată cu ani în urmă şi a stat nerestituită bibliotecii, iar acest lucru l-a îngrozit pe Vinge. În Chicago, pentru fiecare zi de întârziere, se plăteşte o amendă.

Bărbatul a mers la bibliotecă şi a aflat că respectiva carte a fost împrumutată cu 78 de ani în urma, iar pe durata nerestituirii ei către bibliotecă s-a calculat o amendă în suma de 6.000 dolari.

Din fericire, pentru cărţile nerestituite de multă vreme, direcţia bibliotecii instituie periodic o amnistie, aplicabilă în momentul când deţinătorul se decide să aducă volumul.

Harleem Hofman Vinge a predat imediat volumul, iar obligaţia de a plăti amenda s-a anulat.

Direcţia bibliotecii l-a informat pe bărbat că amnistia îi determină pe cei ca el să se prezinte cu cărţile, ca să scape din registrul datornicilor, pe baza căruia amenda poate fi aplicată oricând, prin justiţie.

În urma celei mai recente amnistii dispusă la biblioteca din Chicago, au fost restituite nu mai puţin de 77.000 de cărti întârziate.

Amnistiile se aplică foarte rar, iar cei care se ştiu datori aşteaptă uneori ani în şir un asemenea eveniment, ca să se prezinte cu cartea şi să scape de amenzi.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close