Antena 3 CNN Externe Acord istoric între China şi SUA în privinţa protocoalelor militare

Acord istoric între China şi SUA în privinţa protocoalelor militare

Acord istoric între China şi SUA în privinţa protocoalelor militare
29 Oct 2015   •   19:54

Șeful operațiunilor navale ale SUA, amiralul John Richardson, și omologul său chinez, amiralul Wu Shengli, au căzut de acord, joi, asupra necesității de a respecta protocoalele militare pentru a evita neînțelegeri atunci când nave din cele două țări operează în apropiere, a anunțat un oficial militar american, citat de Agerpres.

Amiralii John Richardson și Wu Shengli au avut joi o videoconferință pentru a discuta despre recentele operațiuni din Marea Chinei de Sud și legăturile navale dintre cele două țări.

Aceasta a fost a treia videoconferință între șeful operațiunilor navale americane și omologul său chinez.

Apropierea crucișătorului USS Lassen, marți, de insulele artificiale construite de China în Marea Chinei de Sud a reprezentat cea mai semnificativă provocare a SUA la pretențiile Beijingului de a i se respecta suveranitatea asupra unei zone de 12 mile nautice (20 de kilometri) în jurul insulelor.

USS Larsen a navigat în apropiere de arhipelagul Spratly, care cuprinde circa o sută de insule și recife nelocuite, fiind revendicat și de Vietnam, Malaezia, Brunei și Filipine. Operațiunea a durat circa două ore.

"Plecăm de la principiul că zburăm, navigăm și operăm oriunde legislația internațională o permite și de fiecare dată când nevoile noastre operaționale o impun", declara în urmă cu două săptămâni ministrul american al apărării Ashton Carter.

Ziarul chinez de limbă engleză China Daily a scris că amiralul Harry Harris, comandantul forțelor americane în Pacific, urmează să se deplaseze la Beijing săptămâna viitoare. Harris a fost una dintre vocile cele mai critice față de proiectul Chinei din arhipelagul Spratly. În cursul acestui an, el a afirmat că Beijingul folosește buldozere pentru a crea "un mare zid de nisip" în Marea Chinei de Sud.

×
Subiecte în articol: China SUA
Parteneri
Categoria de angajaţi români care vor putea primi 500 de lei
x close