Antena 3 CNN Externe Află cum a luat naştere Ziua Internaţională a Femeii. Cât de veche este sărbătoarea şi ce reprezintă ea

Află cum a luat naştere Ziua Internaţională a Femeii. Cât de veche este sărbătoarea şi ce reprezintă ea

Află cum a luat naştere Ziua Internaţională a Femeii. Cât de veche este sărbătoarea şi ce reprezintă ea
Sursa foto: Foto: sixbluepetals.wordpress.com
08 Mar 2012   •   10:17

Ziua Internaţională a Femeii, sărbătorită pe 8 martie, a fost mai întâi expresie a luptei femeilor muncitoare pentru dobândirea unor drepturi, ulterior o sărbătoare a mamelor în ţările din fostul bloc sovietic, fiind în prezent un prilej de bucurie şi răsfăţ pentru toate femeile, care primesc flori şi diferite cadouri.

În urmă cu 101 ani, pe 19 martie 1911, a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia.

Peste un milion de femei şi bărbaţi au participat în această zi la manifestaţii pentru ca femeilor să li se acorde drepturi legate de muncă, dreptul la vot, educaţie şi de a deţine funcţii publice.

Anterior, în 1909, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America, prima Zi Naţională a Femeii a fost sărbătorită în SUA pe 28 februarie. Femeile americane au continuat, de altfel, să marcheze această sărbătoare în ultima duminică din februarie, până în 1913.



 
În 1910, la cea de-a doua Conferinţă Internaţională a Femeilor Muncitoare, care a avut loc la Copenhaga, o femeie pe nume Clara Zetkin, lidera organizaţiei femeilor din Partidul Social Democrat din Germania, a adus în discuţie ideea de a stabili o Zi Internaţională a Femeii, o sărbătoare care să fie marcată în aceeaşi zi în toate ţările, în sprijinul luptei femeilor pentru drepturile lor. Cele peste 100 de femei din 17 ţări care au participat la conferinţă, reprezentând sindicate, partide socialiste, cluburi de femei angajate şi incluzându-le pe primele trei femei alese în Parlamentul Finlandei, au aprobat în unanimitate ideea lansată de Clara Zetkin.

În zorii Primului Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii, în ultima duminică din februarie 1913.

În acelaşi an, după consultări şi discuţii, Ziua Internaţională a Femeii a fost mutată pe data de 8 martie. În 1914, femeile din întreaga Europă au manifestat împotriva războiului şi pentru solidaritate între femei, arată Mediafax.

 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close