Antena 3 CNN Externe AFP: Cererile de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen vor fi respinse joi

AFP: Cererile de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen vor fi respinse joi

AFP: Cererile de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen vor fi respinse joi
Sursa foto: Foto: iatatravelcentre .com
21 Sep 2011   •   19:51

Cererile de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen urmează să fie respinse joi din cauza opoziţiei a două state şi trimise arbitrajului liderilor UE în octombrie, informează surse diplomatice citate de AFP.

Olanda şi Finlanda au anunţat deja vor opun oricărei deschideri, chiar şi parţiale, a spaţiului Schengen pentru România şi Bulgaria. Aderarea la acest spaţiu fără frontiere necesită aprobarea tuturor ţărilor membre UE.

Potrivit surselor citate de AFP, m
iniştrii olandez şi finlandez intenţionează să îşi explice poziţia faţă de omologii lor, opoziţia lor fiind dictată de parlamentele lor.

"Subiectul este foarte sensibil în unele state", a precizat preşedinţia poloneză a UE. "Polonia va face maximul posibil pentru a ajunge la o soluţie înainte de summitul liderilor UE prevăzut pentru 17 şi 18 octombrie".

Alte delegaţii nu cred că o soluţie va fi găsită înainte de summit, considerând că un arbitraj al UE va fi necesar. "România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerineţele tehnice pentru aderare şi pentru a deveni frontiere externe ale spaţiului Schengen, dar acum trebui să vedem în ce măsură sunt capabile să gestioneze aceste frontiere externe", a menţionat un diplomat european.

"Aderarea posibilă a României şi Bulgariei la zona Schengen (...) riscă să crească presiunea asupra frontierei greco-turce şi coasta bulgară a Mării Negre riscă să devină o ţintă pentru imigraţia clandestină", a avertizat în iunie Jean-Dominique Nollet, şeful unităţii de analize Europol, în cadrul unei conferinţe privind Schengen.

Un alt diplomat este de părere că p
roblema a devenit deja "politică". Această politizare a fost denunţată de ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, care a criticat faptul că Guvernul olandez este "ostaticul politicii antieuropene a unui partid extremist".

Spaţiul Schengen este format din 22 dintre cele 27 de state membre UE.






×
Subiecte în articol: Bulgaria România spatiul Schengen cerere
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close