Antena 3 Externe AFP: Eşecul summitului european umbreşte imaginea UE

AFP: Eşecul summitului european umbreşte imaginea UE

de G.S.    |    24 Noi 2012   •   15:06
AFP: Eşecul summitului european umbreşte imaginea UE
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP

Eşecul summitului liderilor europeni care nu au reuşit, vineri, să definească un proiect de buget comun umbreşte imaginea unei Europe laureate a premiului Nobel pentru Pace dar fără viziune şi încă îngropată în criză, comentează AFP.
   
După două zile de "conclav", o multitudine de întâlniri bilaterale, cei 27 de şefi de stat şi de guvern din UE nu au reuşit să surmonteze diviziunile. Ei au plecat fără un acord asupra bugetului pentru 2014-2020 şi fără umbră de compromis. Singura promisiune care angajează liderii europeni este de a se revedea la începutul anului viitor.
   
La ieşirea de la summit, toţi liderii au încercat să minimizeze eşecul. "Nu este o dramă", au insistat mai mulţi oficiali, între care şi preşedintele francez François Hollande sau cancelarul german Angela Merkel. Veteran al summiturilor privind bugetul, luxemburghezul Jean-Claude Juncker a amintit că niciodată un proiect de buget multianual nu a fost adoptat "din prima încercare".
   
Dar eşecul summitului, cu siguranţă previzibil, se adaugă altor disfuncţionalităţi care generează îndoială în Europa. Liderii europeni nu s-au înţeles dacă trebuie să taie sau nu 30 de miliarde de euro în plus. "Sumele în joc sunt derizorii - 0,1% din PIB-ul comunitar. Am asistat la un spectacol penibil în ultimele două zile", a reacţionat Catherine Trautmann, lidera socialiştilor francezi din Parlamentul European. "Câteva miliarde în plus sau în minus. Ce discuţie ridicolă" a declarat liderul liberalilor europen, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, un federalist convins.
   
În trei ani, liderii europeni s-au întâlnit de 26 de ori în cadrul unui summit. Miniştrii de Finanţe au organizat peste 40 de reuniuni. Ei se vor întâlni însă din nou, luni, la Bruxelles, pentru a încerca să se înţeleagă în privinţa deblocării unei noi tranşe de ajutor pentru Grecia, promisă din iunie.
   
În acest climat, cetăţenii europeni, în special cei din ţările cele mai afectate de criza datoriilor, se îndepărtează de Europa, situaţie de care profită partidele populiste eurosceptice. În Marea Britanie, miniştrii Guvernului lui David Cameron vor ca Londra să părăsească nava europeană.
   
"Eşecul negocierilor privind viitorul buget european pe termen lung al UE este o ruşine. Sunt dezamăgit deoarece aceasta înseamnă că am lăsat mitomanii şi euroscepticii să domine negocierile", a deplâns Joseph Daul, liderul grupului eurodeputaţilor conservatori şi democrat-creştini.
   
Summitul de joi şi vineri a arătat limitările spiritului de solidaritate între ţările europene. Ajungând la Bruxelles, toţi liderii, inclusiv cei mai eurofili, cum ar fi premierul belgian Elio Di Rupo, au insistat asupra luării în considerare a intereselor lor naţionale.
   
"Realitatea europeană din prezent este copleşitoare. Egoismul diverselor state este cel care determină destinul Europei, nu interesul comun european, nici cel al cetăţenilor sau al popoarelor Europei. Dacă acestea sunt interese meschine şi domină egoismul, nu vom ieşi din aceasta", a avertizat, înaintea summitului, Verhofstadt şi liderul ecologiştilor europeni, Daniel Cohn-Bendit.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close