Antena 3 CNN Externe Agenția Spațială Europeană: "Satelitul Aeolus a rămas fără combustibil şi va cădea pe Pământ în câteva săptămâni"

Agenția Spațială Europeană: "Satelitul Aeolus a rămas fără combustibil şi va cădea pe Pământ în câteva săptămâni"

Satelitul Aeolus orbitează de cinci ani planeta la o altitudine de 320km, dar acum combustibilul său este aproape epuizat, iar gravitația, atmosfera Pământului și activitatea solară îl "trage" înapoi în jos.

Agenția Spațială Europeană: "Satelitul Aeolus a rămas fără combustibil şi va cădea pe Pământ în câteva săptămâni"
Sursa foto: news.sky.com
de Claudia Popovici    |    19 Iul 2023   •   22:01

Potrivit Agenției Spațiale Europeane satelitul Aeolus de 1,3 tone rămâne fără combustibil și coboară spre Pământ cu aproximativ 0,6 mile (1 km) pe zi.

Odată ce satelitul va ajunge la o altitudine de 280 km, experții îl vor supune unei serii de manevre pe parcursul a mai multor zile pentru a-l coborî pe orbită la 150 km.

Deși o mare parte din satelit va arde în atmosferă, se așteaptă ca unele resturi să ajungă la suprafața planetei - cel mai probabil la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august.

În prima manevră de acest gen, Agenția Spațială - din care face parte Marea Britanie - va consuma combustibilul rămas în încercarea de a direcționa în siguranță nava spațială către o parte îndepărtată a planetei, notează news.sky.com

Tim Flohrer, șeful Biroului pentru Deșeuri Spațiale al Agenției Spațiale Europeane, a declarat: „Această încercare de reintrare asistată depășește reglementările de siguranță pentru misiunea, care a fost planificată și proiectată la sfârșitul anilor 1990.

„Odată ce Agenția Spațială Europeană și partenerii industriali au descoperit că ar putea fi posibilă reducerea în continuare a riscului deja minim pentru viață sau infrastructură, roțile au fost puse în mișcare”.

 

×
Subiecte în articol: satelit Agentia Spatiala Europeana
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close