Antena 3 CNN Externe Agenţii ruşi, consideraţi "principala ameninţare pentru Suedia în domeniul spionajului"

Agenţii ruşi, consideraţi "principala ameninţare pentru Suedia în domeniul spionajului"

Agenţii ruşi, consideraţi "principala ameninţare pentru Suedia în domeniul spionajului"
de O.P.    |    19 Mar 2015   •   08:26

Activităţile spionilor ruşi au reprezentat "principala ameninţare pentru Suedia în domeniul spionajului" în 2014, a anunţat miercuri agenţia de ştiri suedeză TT, referindu-se la Säkerhetspolisen (Säpo), serviciul de informaţii suedez, relatează Sputnik, în pagina electronică.

Säpo afirmă în raportul său anual că serviciile secrete ruse şi-au intensificat activitatea în Suedia, pe fondul crizei din Ucraina şi că o treime dintre diplomaţii ruşi aflaţi în post la Stockholm sunt agenţi de informaţii.

Potrivit lui Wilhelm Unge, responsabil de contraspionaj la Säpo, spionii ruşi sunt "foarte bine formaţi, sunt destul de tineri în raport cu spionii din perioada sovietică, motivaţi, hotărâţi şi atrăgători".

Agenţii secreţi ruşi se interesează de apărare, politică, economie, tehnologie, cercetări ştiinţifice suedeze, manifestă interes pentru refugiaţii politici, pentru militari, reprezentanţii poliţiei şi suedezii care călătoresc în străinătate, încearcă să înroleze spioni şi să pătrundă în calculatoarele din Suedia.

Potrivit Säpo, agenţii săi au dejucat mai multe tentative ale serviciilor de informaţii militare ruse (GRU) de a cumpăra echipamente sensibile.

Scandaluri de spionaj ce implică cetăţeni ruşi izbucnesc periodic în Seudia. În 2001, serviciile secrete suedeze au arestat un angajat al consorţiului electrotehnic ABB, suspectat că a transmis date secrete URSS şi Rusiei. Justiţia suedeză nu a reuşit însă să dovedească aceste acuzaţii.

În 2002, Stockholm a expulzat doi diplomaţi ruşi suspectaţi că au legături cu o afacere de spionaj industrial implicând angajaţi ai grupului de telefonie mobilă Ericsson. În februarie 2006, serviciul de contraspionaj suedez l-a arestat pe Andrei Zamiatnin, cercetător la Centrul de genetică al Universităţii suedeze de ştiinţe agricole. Acesta a fost exonerat ulterior şi eliberat.

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close