Antena 3 CNN Externe Alegeri Rusia 2024. Ei sunt Leonid, Nikolai și Vladislav, oamenii care îl ajută pe Vladimir Putin să nu candideze singur la președinție

Alegeri Rusia 2024. Ei sunt Leonid, Nikolai și Vladislav, oamenii care îl ajută pe Vladimir Putin să nu candideze singur la președinție

În afară de Vladimir Putin, alți trei candidați se află pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale din Rusia, din perioada 15 - 17 martie.

Alegeri Rusia 2024. Ei sunt Leonid, Nikolai și Vladislav, oamenii care îl ajută pe Vladimir Putin să nu candideze singur la președinție
Sursa foto: hepta / Sputnik
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mar 2024   •   07:00

Este vorba despre trei politicieni din Duma de Stat care nu prezintă niciun pericol real pentru poziția de putere a președintelui rus.

Analiștii RUSI - Royal United Services Institute, un think tank de securitate din Marea Britanie - susțineau la începutul acestui an că așa-zișii candidați admiși în cursa prezidențială alături de Putin ar fi fost selectați chiar de liderul de la Kremlin.

Practic, respectivii ar fi fost lăsați să candideze pentru întări ideea că Vladimir Vladimirovici Putin, în vârstă de 71 de ani, este singura persoană capabilă să conducă Rusia la gloria de odinioară, traversând vremuri și situații periculoase pe care tot el le-a provocat.

Candidații care asigură decorul pentru realegerea lui Putin sunt un deputat acuzat de agresiune sexuală, un comunist în vârstă și un liberal mai tânăr, care și-a schimbat pe ultima sută de metri discursul politic în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Un candidat la alegerile prezidențiale din Rusia a fost acuzat de agresiune sexuală și s-a comparat cu Harvey Weinstein

Leonid Sluțki, 56 de ani, de la Partidul Liberal Democrat (foto, stânga), este deputat în Duma de Stat din anul 1999 și are un trecut controversat, marcat de corupție, fraude fiscale și acuzații de hărțuire sexuală, după cum remarcă presa internațională.

Astfel, în februarie 2018, Farida Rustamova, reporter la serviciul BBC în limba rusă, Daria Juk, producătoare a postului TV Rain (închis între timp, după invazia rusă), Anastasia Karimova, fosta jurnalistă a cotidianului Kommersant, și Ekaterina Kotrikadze, jurnalistă RTVi, l-au acuzat pe Sluțki de hărțuire sexuală.

Acuzațiile au fost discutate în presa rusă pe tot parcursul primăverii anului 2018.

În replică, Sluțki s-a comparat cu producătorul american de filme Harvey Weinstein, fără a anticipa că acesta din urmă avea să fie condamnat în 2020, în SUA, la zeci de ani de închisoare pentru viol și agresiune sexuală. 

Deputatul rus a mai pretins că este ținta unei campanii de defăimare și a amenințat cu tribunalul postul TV Rain, care a publicat inițial acuzațiile.

Candidatul comuniștilor la prezidențialele din Rusia a mai pierdut o dată în fața lui Putin

Ulterior, Comisia de etică a Dumei de Stat a ajuns la concluzia că nu au existat "încălcări ale normelor de comportament" în acțiunile lui Slutsky, exonerându-l de acuzații.

Nikolai Haritonov (foto, centru), în vârstă de 75 de ani, deputat în Duma de Stat, este candidatul Partidului Comunist.

Această formațiune, a doua din Rusia ca mărime, după partidul prezidențial "Rusia Unită", a criticat uneori Kremlinul pentru că ar fi promovat politici liberale de piață.

Totuși, comuniștii ruși nu au făcut campanie în mod deschis împotriva lui Putin, remarcă presa internațională.

În ceea ce-l privește pe Haritonov, acesta a mai candidat împotriva lui Putin acum 20 de ani și a obținut 13,8% din voturile valabil exprimate, în condițiile în care președintele de atunci (și de acum) al Rusiei a fost reales cu 71,9%.

Candidatul "Poporului Nou" și-a schimbat discursul față de războiul din Ucraina

Comisia Electorală Centrală a Federației Ruse a mai admis candidatura lui Vladislav Davankov (foto, dreapta), 40 de ani, de la partidul Poporul Nou.

La fel ca și Slutski și Haritonov, Davankov este membru al Dumei de Stat fiind, în plus, vicepreședinte al acestui organism legislativ.

Presa internațională a speculat că formațiunea sa, fondată în anul 2020, ar fi manevrată din umbră de Kremlin, în pofida identității asumate oficial, de partid liberal, orientat spre mediul de afaceri.

Cu toate că și-a exprimat anterior sprijinul pentru războiul din Ucraina, Vladislav Davankov și-a lansat, luna trecută, manifestul electoral în care face apel la pace și negocieri pentru încetarea conflictului.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close