Antena 3 CNN Externe Alertă la Cernobîl. Rușii au furat echipamentele care fac posibilă măsurarea radioactivității

Alertă la Cernobîl. Rușii au furat echipamentele care fac posibilă măsurarea radioactivității

Rusia a furat softurile centralei de la Cernobîl.

Alertă la Cernobîl. Rușii au furat echipamentele care fac posibilă măsurarea radioactivității
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iul 2022   •   14:43

Centrul de măsurare a radioactivității din zona de excludere a Centralei nucleare de la Cernobîl a devenit parțial nefuncțional, după ce militarii ruși au furat, în timpul ocupației din lunile februarie și martie, programele software ale echipamentelor, a declarat directorul adjunct al centrului.

Armata Rusiei ar fi sustras atât harddisk-urile calculatoarelor cât și programele cu care lucrau specialiștii Centrului de măsurare a radioactivității, sub suspiciunea că în unele laboratoare Ucraina ar crea armament nuclear.

În aprilie, Ucraina a solicitat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) o "listă completă cu echipamente" necesare operării centralelor sale nucleare.

Senzorii instalați de AIEA la Cernobîl nu au mai transmis niciun fel de date de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, așa că e greu de spus dacă nivelul radioactivității este normal, transmite Antena 3.

Foto: sarcofagul care acoperă ruinele centralei de la Cernobîl, unde s-a produs, în data de 26 aprilie 1986, cel mai mare accident nuclear din istoria umanității

×
Subiecte în articol: Cernobîl
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close