Antena 3 Externe ALERTĂ ROŞIE în Chile şi Argentina: Peste 2.000 de persoane, EVACUATE din cauza unei posibile erupţii a vulcanului Copahue

ALERTĂ ROŞIE în Chile şi Argentina: Peste 2.000 de persoane, EVACUATE din cauza unei posibile erupţii a vulcanului Copahue

28 Mai 2013   •   09:27
ALERTĂ ROŞIE în Chile şi Argentina: Peste 2.000 de persoane, EVACUATE din cauza unei posibile erupţii a vulcanului Copahue
Sursa foto: Foto: digtriad.com

Autorităţile chiliene au decretat luni alertă roşie şi evacuarea preventivă a peste 2.000 de persoane ameninţate de o erupţie a vulcanului Copahue, situat în sudul Anzilor, la frontiera cu Argentina, unde 800 de persoane se pregăteau, de asemenea, să îşi părăsească locuinţele, informează AFP.
   
"Au fost date instrucţiuni pentru lansarea unui plan de evacuare a populaţiei care locuieşte pe o rază de 25 de kilometri în jurul vulcanului Copahue" şi aceasta pentru cel puţin două zile, a anunţat ministrul chilian de Interne, Andres Chadwick.
   
Această evacuare se referă la 2.240 de persoane care locuiesc în proximitatea acestui vulcan cu altitudinea de 2.965 de metri în regiunea Biobio, la aproximativ 500 de kilometri de Santiago de Chile.
   
Ministrul a precizat că s-ar putea să nu se producă nicio erupţie sau aceasta să fie minoră, dar "toate indiciile tehnice arată că s-a declanşat un proces care ar putea conduce la o erupţie". Declanşarea alertei roşii este, prin urmare, "indispensabilă", a precizat el.
   
De cealaltă parte a frontierei, autorităţile argentiniene se pregăteau să evacueze 800 de persoane, în provincia Neuquen (sud-vest).
   
"Suntem în alertă roşie şi (s-a decis) evacuarea a 800 de locuitori din satul Caviahue-Copahue, situat la aproximativ 15 kilometri de vulcan", a anunţat primarul localităţii, Oscar Mansegosa, pentru televiziunea de ştiri C5N.
   
Mansegosa a adăugat că locuitorii vor fi transportaţi la 70 de kilometri distanţă, în adăposturi de urgenţă.
   
"Populaţia este liniştită. Avem un plan de evacuare şi ştim ce avem de făcut deoarece locuim la poalele unui vulcan", a asigurat Mansegosa.
   
Ca măsură de precauţie, satul va rămâne sub supravegherea forţelor de ordine pe durata evacuării.
   
În ultimele 48 de ore, activitatea seismică în zona vulcanului a crescut "în mod semnificativ", potrivit ultimului raport al Serviciului naţional de geologie şi mine din Chile.
   

  


×
Subiecte în articol: vulcan
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close