Antena 3 CNN Externe Algeria. Un grup de ostatici a fugit de răpitori 15 ore în deşert

Algeria. Un grup de ostatici a fugit de răpitori 15 ore în deşert

Algeria. Un grup de ostatici a fugit de răpitori 15 ore în deşert
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
20 Ian 2013   •   15:46

Un grup de ostatici, care a reuşit să fugă de militanţii islamişti ce au preluat controlul asupra complexului algerian de exploatarea gazelor de la In Amenas, a petrecut 15 ore în deşert pentru a scăpa de răpitori, scrie un tabloid norvegian în ediţia de duminică, relatează AFP.
   
Tabloidul Verdens Gang (VG) prezintă povestea unui norvegian, în vârstă de 57 de ani, care, împreună cu alte şapte persoane, a căror naţionalitate nu a fost precizată, a fugit din complexul de exploatarea gazelor, în noaptea de joi spre vineri, întorcându-se pe picioare în oraşul In Amenas, situat la o distanţă de aproximativ 50 de kilometri.
   
"Grupul a petrecut 15 ore în deşertul nemilos din sudul Algeriei", scrie VG pe site.
   
"Nu ştim dacă aveau mâncare sau apă, dar bărbatul în vârstă de 57 de ani, originar din Bergen (vestul Norvegiei), era grav deshidratat şi epuizat atunci când au ajuns (cu toţii) în oraş, vineri seara", adaugă ziarul.
   
Norvegianul a primit, ulterior, îngrijiri la un spital algerian şi nu se ştie când a fost repatriat.
   
Norvegia nu mai avea informaţii despre cinci dintre cetăţenii săi, angajaţi ai grupului petrolier Statoil, prezenţi în complex în momentul atacului lansat de militanţi islamişti, miercuri dimineaţa, un atac urmat de o luare de ostatici şi de operaţiuni militare algeriene.
   
Sâmbătă seara, premierul norvegian Jens Stoltenberg a anunţat că "este posibil ca unii norvegieni să fi murit".
   
Directorul general al Statoil Helge Lund şi-a exprimat "îngrijoarea profundă şi tot mai mare" faţă de angajaţi încă daţi dispăruţi.
   
"Trebuie să ne pregătim pentru veşti proaste în zilele următoare", a declarat el sâmbătă seara.
   
Lund i-a vizitat, anterior, pe primii fugari evacuaţi în Norvegia. "Ei descriu experienţe atât de extreme, încât este imposibil de înţeles cum cineva ar putea să comită asemenea acte", a spus el, adăugând că acest act de "terorism internaţional brutal de cea mai joasă speţă" îi va marca, atât pe ei, cât şi familiile lor, "pe viaţă".
   
Compania şi autorităţile norvegiene şi britanice "băteau" spitalele din Alger şi din alte oraşe, în căutarea unor supravieţuitori, a precizat grupul.
   
Primul bilanţ provizoriu oficial algerian anunţa 23 de ostatici morţi şi 32 de răpitori ucişi, dar acest bilanţ riscă să fie "revizuit în creştere", a avertizat duminică ministrul algerian pentru Comunicaţii Mohamed Said.

×
Subiecte în articol: Algeria desert operatiune
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close