Antena 3 CNN Externe "Allah să fie cu noi şi să ne aducă victoria". Musulmanii se pregătesc pentru marele pelerinaj de la Mecca

"Allah să fie cu noi şi să ne aducă victoria". Musulmanii se pregătesc pentru marele pelerinaj de la Mecca

"Allah să fie cu noi şi să ne aducă victoria". Musulmanii se pregătesc pentru marele pelerinaj de la Mecca
de O.P.    |    11 Oct 2013   •   06:21

Mai sunt doar câteva zile până la marele pelerinaj anual la Mecca, ritual pe care orice bun musulman se cuvine să-l îndeplinească măcar o dată în viaţă.

În oraşul sfânt au început să sosească deja primii pelerini. Autorităţile din Arabia Saudită spun că au luat toate măsurile pentru a preveni orice incident sau atac terorist.

Cu trei zile înaintea deschiderii pelerinajului, străzile din Mecca sunt, deja, pline de pelerini veniţi din întreaga lume musulmană. Bărbaţii şi femeile în ţinută tradiţională nu aşteaptă debutul oficial al pelerinajului pentru a se ruga, chiar şi pe stradă.

Aproape două milioane de oameni sunt aşteptaţi să vină în oraşul sfânt. Pentru autorităţile saudite, fiecare pelerinaj este o uriaşă provocare. În anii precedenţi, ritualul a fost îndoliat de incendii, busculade mortale şi nu în ultimul rând proteste politice. Pe fondul actualelor tensiuni din lumea islamică, familia regală saudită i-a rugat pe pelerini să lase politica acasă.

"Mă rog pentru arabi, pentru toate popoarele arabe. Allah să fie cu noi şi să ne aducă victoria!", declară pelerinii.

Pentru şi mai multă siguranţă, guvernul saudit le-a impus pelerinilor să solicite, în prealabil, un permis oficial. Pe autostrăzi sunt instalate puncte de control sub deviza "Pelerinajul legal începe prin obţinerea permisului".

Pedeapsa pentru pelerinii neautorizaţi poate ajunge la trei ani de închisoare sau amendă de 1800 de dolari. Pentru siguranţă, dar şi pentru depistarea eventualilor terorişti, la Mecca şi în împrejurimi sunt concentraţi aproape 100.000 de poliţişti şi soldaţi.

×
Subiecte în articol: musulmani
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close