Antena 3 CNN Externe Ambasadorului iranian la ONU i-a fost refuzată viza pentru SUA din cauza implicării în criza ostaticilor

Ambasadorului iranian la ONU i-a fost refuzată viza pentru SUA din cauza implicării în criza ostaticilor

Ambasadorului iranian la ONU i-a fost refuzată viza pentru SUA din cauza implicării în criza ostaticilor
15 Apr 2014   •   23:09

Statele Unite au motivat marţi că nu îi vor acorda viză noului ambasador al Iranului la ONU, Hamid Aboutalebi, din cauza "rolului acestuia" în luarea de ostatici la ambasada americană de la Teheran, în anul 1979, informează AFP.
   
"Dat fiind rolul său în evenimentele din 1979 (...), ar fi inadmisibil să i se acorde viză", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, în cursul unei conferinţe de presă.
   
Este pentru prima oară când Washingtonul motivează decizia sa de a refuza să îi acorde viză diplomatului iranian Hamid Aboutalebi. Casa Albă a anunţat vineri că Statele Unite nu îi vor acorda viză lui Aboutalebi, dar nu a oferit explicaţii.
   
Iranul, care nu ia în calcul să numească un alt ambasador, i-a cerut luni secretarului general ONU Ban Ki-moon să intervină în acest scandal.
   
Criza din 1979 a fost "o experienţă groaznică pentru cei 52 de americani reţinuţi ostatici" timp de 444 de zile la Ambasada Statelor Unite din Teheran de către studenţi iranieni, a subliniat Psaki, precizând că a transmis poziţia Washingtonului către ONU şi Teheran.
   
Washingtonul "nu va detalia ceea ce gândim sau nu despre implicarea în criza ostaticilor. El însuşi a afirmat că a fost implicat", a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.
   
Acest scandal intervine într-un context în care relaţiile diplomatice dintre cele două ţări, întrerupte în urma Revoluţiei islamice din 1979, cunosc începând de anul trecut o uşoară dezgheţare, odată cu alegerea preşedintelui moderat Hassan Rohani.
   
Iranul şi marile puteri încearcă în prezent să ajungă la un acord general în programul nuclear controversat al Teheranului.
   

×
Subiecte în articol: SUA

Philip Morris susține inovația

Ceasul care sună după ajutor dacă ai avut accident. Este potrivit pentru sporturi extreme

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close