Antena 3 CNN Externe Analistul militar Sebastian Sârbu: ”Rusia pregăteşte un atac preventiv în România”

Analistul militar Sebastian Sârbu: ”Rusia pregăteşte un atac preventiv în România”

Analistul militar Sebastian Sârbu: ”Rusia pregăteşte un atac preventiv în România”
07 Noi 2016   •   12:33

În acest moment, Rusia are elaborate planuri strategice operaționale de pregătire a unui atac preventiv care ar viza scutul de la Deveselu, susține analistul militar Sebastian Sârbu. S-au făcut și teste de armament în acest scop, spune analistul militar. Astfel, Rusia ar efectua teste cu arme de înaltă precizie care ar lovi scutul sau ar face inoperabilă baza de unde se transmit informații către scut, scrie Libertatea.

Practic Rusia a testat în vara aceasta o armă nucleară intercontinentală denumita Satan 2 ( RS -20V /SS-18 după clasificarea NATO), care poate transporta până la 12 încărcături nucleare. Racheta utilizează tehnologie nedetectabilă de radarele militare fiind de mare viteză.

Dar nu acesta este secretul și atuul Rusiei, ci o armă antisatelit de înaltă precizie care ar distruge satelitul care transmite informații scutului antirachetă făcând inoperabil scutul de la Deveselu. O astfel de armă antisatelit poate fi folosită oricând ca armă strategică. Planul unui atac preventiv a fost realizat de experții statului major din ordinul Kremlinului, la începutul lunii octombrie, în contextul escaladării tensiunilor în războiul cibernetic între SUA și Rusia. Astfel, vor fi utilizate trei tipuri de arme: una antisatelit, alta printr-un satelit militar geospațial al Rusiei, utilizat pentru lansarea de rachete de înaltă precizie împotriva comandamentului SUA de la Deveselu, și ultima, a treia de tip nuclear poate privi o țintă aleatoare, care poate fi orice altă baza strategică militară americană sau centru român de operații. Concluzia: Rusia este pregătită să lanseze un atac preventiv în România, din Cosmos”, a spus pentru MagnaNews Sebastian Sârbu, vicepreședinte al Academiei Naționale de Securitate și Organizarea Apărării, Special Advisor la Helsinki Think Tank.

Scopul urmărit de ruși, consideră Sârbu, nu este altul decât recâștigarea supremației geostrategice asupra Ucrainei de est și Bazinului Mării Negre. Moscova dorește ca granița Rusiei să fie plasată la punctul de învecinare cu un stat NATO și UE.

Atacul preventiv este planificat, dar el devine operațional în funcție de rezultatul alegerilor din SUA și evoluțiile ulterioare. Astfel, Rusia are planificat în cadrul BRICS lansarea unui satelit spațial de teledetecție și spionaj pentru aprilie – mai 2017. Deci până la jumătatea anului 2017 nu trebuie să ne așteptăm la evoluții spectaculoase, consideră analistul militar.

Pentru ca România să aibă o aparare eficientă în raport cu potențialul militar al Rusiei, ar fi nevoie, din perspectiva lui Sebastian Sârbu, de implementarea sistemului de baterii antirachetă THAAD – Terminal High Altitude Area Defense – care este unul din cel mai avansate sisteme de apărare antirachetă. THAAD este implementat acum în Coreea de Sud putând contracara și arme nucleare, respectiv rachete balistice în faza terminală.

×
Subiecte în articol: Rusia România atac
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close