Antena 3 CNN Externe Analiză CNN: Posibil ca nici Trump în persoană să nu-l convingă pe Putin să oprească războiul din Ucraina

Analiză CNN: Posibil ca nici Trump în persoană să nu-l convingă pe Putin să oprească războiul din Ucraina

A.I.
5 minute de citit Publicat la 07:00 17 Mai 2025 Modificat la 08:05 17 Mai 2025
Trump Putin Hepta
Donald Trump nu l-a convins pe Vladimir Putin să se ducă la negocierile de la Istanbul. Sursă colaj foto: Hepta

Primele discuții directe dintre Ucraina și Rusia ar fi trebuit să anunțe o nouă eră a diplomației în vederea soluționării celui mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. 

În schimb, ce s-a întâmplat vineri, la Istanbul, a oferit lumii mai multe motive să se îndoiască de faptul că Moscova dorește pacea, arată o analiză CNN.

La Istanbul au fost anunțate trei lucruri: un posibil schimb de prizonieri, disponibilitate a continua discuțiile despre o eventuală întâlnire Putin - Zelenski și punerea pe hârtie, de către fiecare parte, a propunerii privind o viitoare încetare a focului.

Dar schimburile de prizonieri au loc în mod regulat. Ucraina a declarat deja că dorește o încetare a focului imediată și necondiționată în aer, pe mare și la sol. În plus, Zelenski a spus că e gata pentru o întâlnire față în față cu omologul rus.

După ce a respins armistițiul și întâlnirea la nivel de președinți, Rusia, prin delegația de la Istanbul, a declarat vineri că le va lua în considerare.

O săptămână care încape în două fotografii

Diplomația a parcurs o lungă distanță în această săptămână doar pentru a reveni, în esență în punctul de plecare, comentează CNN.

La Kiev, Ucraina, Franța, Germania, Regatul Unit și Polonia au cerut o încetare necondiționată a focului timp de o lună, iar liderii celor cinci state au publicat o imagine realizată în timp ce vorbeau la telefon cu președintele american, Donald Trump. Europenii au lăudat sprijinul acestuia pentru propunerea de armistițiu, în timp ce Franța a evocat „sancțiuni masive” în cazul în care Rusia respinge cererea.

Șase zile mai târziu, în cursul zilei vineri, lideri europeni, reuniți de astă dată la Tirana, au postat o fotografie a acelorași cinci bărbați, strânși din nou în jurul unui telefon, în timpul unei noi discuții cu Trump.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este „inacceptabil” ca Rusia să continue să ignore o propunere de armistițiu.

Premierul britanic Keir Starmer a afirmat că Putin „trebuie să plătească prețul pentru evitarea păcii”.

Simetria declarațiilor și a imaginilor este remarcabilă.

În paralel, în aceeași ultima săptămână, Trump a efectuat o contorsiune diplomatică pe care CNN o califică drept uimitoare. 

Putin a respins apelurile la armistițiu și a sugerat discuții directe la Istanbul. Zelenski a spus că se va întâlni cu Putin acolo, iar Trump s-a oferit să fie intermediar. În cele din urmă, joi noaptea, liderul rus a dat impresia că-și bate joc de eforturile diplomatice ale SUA și ale aliaților Kievului, trimițând în Turcia o delegație formată din oficiali de rang inferior.

Apoi, însuși Trump a spulberat orice speranță de tranșare rapidă a problemei, spunând că nu se aștepta ca Putin să participe la Istanbul, fără ca liderul american să meargă și el acolo.

Președintele SUA a mers chiar mai departe, estimând că „nu se va întâmpla nimic” în privința Ucrainei înainte ca el să se vadă cu liderul de la Kremlin.

Până acum, Trump s-a arătat reticent să facă presiuni reale asupra Rusiei sau să-l vorbească de rău pe Putin în public.

Credibilitatea sa în fața celor mai apropiați aliați europeni - președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer - este în joc, dar nu este clar dacă acest lucru îl va sensibiliza prea tare, remarcă CNN.

Este un cerc parcurs complet, în doar o săptămână, prin semnalele contradictorii pe care Casa Albă le transmite cu privire la această chestiune spinoasă de politică externă în care administrația SUA a promis prea mult.

CNN: Lui Putin nu-i pasă de presiunile SUA sau UE. Trump pare să ofere în privat sprijin Ucrainei

Ce se bănuia în trecut, s-a confirmat în prezent. Lui Putin puțin îi pasă de presiunea europeană sau americană. El a ales, pur și simplu, să vină cu cerințe maximaliste, refuzând să cedeze.

Potrivit CNN, Trump pare să ofere în privat sprijin Ucrainei și aliaților săi, dar în public apare întinzând ramura de măslin către liderul de la Kremlin - sub forma unei întâlniri bilaterale - oricând Moscova s-ar declara pregătită.

Din când în când, Casă Albă semnalează că răbdarea actualei administrații cu Putin este limitată și pe cale să se termine.

Însuși Trump a menționat sancțiunile secundare la începutul acestei săptămâni. Totuși, această exasperare nu s-a tradus încă prin acțiuni ferme, pe care Europa le dorește.

CNN: Casa Albă beneficiază de pe urma faptului că Rusia trage de timp

Casa Albă beneficiază de pașii mici și nesinceri ai Kremlinului către pace, constată CNN.

Rusia mimează suficient interes pentru a-i permite lui Trump să pretindă că rușii ar fi "serioși", în timp ce nu cedează deloc teren, ba chiar cere Ucrainei să renunțe la mai mult teritoriu, după cum au apărut, pe surse, informații de la discuțiile purtate în Turcia.

Trăgând de timp, Rusia, de fapt, își regrupează forțele pe linia frontului estic înaintea unei probabile ofensive de vară, după cum arată fotografiile realizate de drone.

Săptămâna aceasta a contribuit probabil la elucidarea poziției reale a Moscovei, dar a reconfirmat și reticența lui Trump față de măsuri care l-ar face pe Putin să sufere. 

În acest context, a venit un editorial scris de Bridget Brink, fosta ambasadoare a SUA la Kiev, care a demisionat luna trecută.

Fost ambasador american la Kiev: O pace cu orice preț duce la mai mult război și mai multă suferință

'Din păcate, politica de la începutul administrației Trump a fost aceea de a pune presiune pe victimă - Ucraina, mai degrabă decât pe agresorul rus. Ca atare, nu am mai putut, cu bună credință, să duc la îndeplinire politica administrației și am considerat că este de datoria mea să mă retrag. Pacea cu orice preț nu este deloc pace iar istoria ne-a învățat de nenumărate ori că nu duce la siguranță, securitate sau prosperitate. Duce la mai mult război și suferință', a scris fosta ambasadoare.

Cât de credibil este - după ce s-a întâmplat săptămâna aceasta - că Trump, în persoană, îl va forța pe Putin să accepte concesii, după ce ani de sancțiuni internaționale și încleștări brutale pe câmpul de luptă nu l-au deturnat cu nimic pe liderul rus de la planurile sale?

Chiar și un eventual summit între Trump și Putin ar putea să nu oprească războiul, ci mai degrabă să reseteze ceasul diplomației și, la ca în această săptămână, să lase Ucraina în punctul zero al șanselor reale de pace, conchide CNN.

×
x close