Antena 3 CNN Externe ANALIZĂ: Gestul nebun al lui Berlusconi aruncă Italia într-o nouă criză

ANALIZĂ: Gestul nebun al lui Berlusconi aruncă Italia într-o nouă criză

ANALIZĂ: Gestul nebun al lui Berlusconi aruncă Italia într-o nouă criză
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
29 Sep 2013   •   14:58
Silvio Berlusconi, panicat de ideea pierderii în curând a imunităţii parlamentare, a deschis o nouă perioadă de incertitudine pentru Italia, îndemnându-i pe miniştrii partidului său să demisioneze, comentează AFP, conform Mediafax.
"Gest nebun", "nedemn", "condamnatul scufundă Italia", "spre prăpastie", presa italiană era unanimă duminică în condamnarea deciziei lui Il Cavaliere, în contextul în care a treia economie din zona euro întârzie să iasă din criză.
"Politica italiană este golită de orice sens şi este privată de orice orizont", deplânge respectatul constituţionalist Stefano Rodot.
Chiar şi Enrico Letta - care conduce un Guvern de coaliţie dificilă între stânga, din care provine, şi formaţiunea de centru-dreapta a lui Berlusconi - şi-a pierdut calmul obişnuit, evocând "un gest nebun şi iresponsabil, menit în întregime să proteje interesele personale" ale miliardarului care se confruntă cu probleme cu justiţia.
Criza s-a instalat după condamnarea definitivă a lui Berlusconi, pe 1 august, la patru ani de închisoare (reduşi la unul în urma unei amnistii) pentru fraudă fiscală. Din cauza vârstei - împlineşte 77 de ani duminică -, magnatul media nu va merge după gratii, ci urmează să aleagă în zilele următoare între un arest la domiciliu şi prestarea de mucă în folosul comunităţii.
Altă perspectivă pentru Il Cavaliere este aceea că Senatul urmează să se pronunţe în curând cu privire la destituirea sa, care îl va priva de imunitatea parlamentară, în contextul în care îl aşteaptă şi alte hotărâri judecătoreşti, inclusiv în apelul formulat în cazul Rubygate (prostituţie cu minori şi abuz de putere).
Cu cât se apropie termenul, cu atât se adânceşte criza. Parlamentarii din partidul său, Poporul Libertăţii (PdL), au semnat joi - dar nu şi-au înaintat - demisiile. Iar sâmbătă cei cinci miniştri PdL şi-au anunţat demisia, inclusiv numărul doi în Guvern, Angelino Alfano, vicepremier şi ministru de Interne, în mod oficial în semn de protest faţă de un "ultimatum" din partea lui Letta. 
Premierul a anunţat că intenţionează să ceară un vot de încredere, în vederea clarificării susţinerii din partea aliatului său.
Astfel, totul urmează să ajungă la un deznodământ marţi, în Parlament.
"Fiecare îşi va asuma responsabilitatea în faţa ţării", a declarat Letta. Speranţa sa este să atragă parlamentari de centru-dreapta, sătui de accesele de furie ale mentorului lor, şi să formeze o nouă majoritate pentru un Guvern "Letta bis".
"Voturile există deja. Şi sunt voturi PdL (...). De ieri (sâmbătă), mulţi lucrează deja la acest lucru. Toată mişcarea de centru este în fierbere pentru a-i convinge pe ?prietenii din PdL? să îl împiedice pe Berlusconi să opteze pentru o cale extremisă după modelul Le Pen", scrie La Repubblica (stânga).
Cotidianul La Stampa din Torino titrează "Vânătoare de transfugi pentru marele centru", în timp ce Il Corrierer della Sera întreabă "Moderaţi, unde sunteţi?".
Presa face totodată calcule savante, care ţin cont de susţinerea necondiţionată a fostului premier Mario Monti şi de eventuali transfugi din cadrul Mişcării Cinci Stele (M5S) a fostului comic antisistem Beppe Grillo.
Preşedintele Consiliului urmează să fie primit duminică de preşedintele Giorgio Napolitano, care joacă rolul de arbitru în situaţii de criză.
Napolitano a repetat deja, anterior, că nu doreşte să dizolve Parlamentul atât timp cât nu este modificată legea electorală.
Dacă miniştrii PdL nu îşi retrag demisiile - în Italia totul este posibil -, ţara ar putea să se îndrepte către formarea unui Guvern însărcinat doar cu două lucruri, şi anume adoptarea legii bugetului şi reformarea legii electorale. Iar partidul lui Berlusconi va fi trimis în opoziţie, caz în care "va fi izolat, privat de pârgia pe care o deţine în Guvern", comentează Stefano Folli de la Il Sole 24 ore.
Până atunci, toate privirile se vor îndrepta spre pieţe, luni dimineaţa. Ministrul Economiei Fabrizzio Saccomani a declarat pe un ton optimist, pentru Il Sole 24 ore, că "pieţele vor ţine cont de mulţi parametri, inclusiv de contextul economic care se ameliorează".
Între timp, prima consecinţă a acestor convulsii, o amânare a unei creşteri a valorii TVA care ar fi trebuit să aibă loc vineri, nu a putut să fie adoptată. Creşterea cu un punct procentual a valorii TVA - de la 21 la 22% - va intra în vigoare începând de la 1 octombrie.

×
Subiecte în articol: analiza Silvio Berlusconi criza
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close