Anders Breivik rămâne încă patru săptămâni în izolare totală. Extremistul vroia să apară în frac la tribunal

de Antena3.ro    |    19 Aug 2011   •   19:59
Anders Breivik rămâne încă patru săptămâni în izolare totală. Extremistul vroia să apară în frac la tribunal Foto: EPA/ INTACT Images

Tribunalul din Oslo a prelungit vineri cu patru săptămâni măsura izolării totale a extremistului Anders Behring Breivik, acuzat pentru cele două atacuri comise la 22 iulie în Norvegia, informează AFP.
   
Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, a compărut vineri în faţa Tribunalului pentru a doua oară de la arestarea sa, în vederea prelungirii măsurii privind izolarea sa totală, după o primă perioadă de patru săptămâni.
   
La finalul audierii, judecătorul Hugo Abelseth a anunţat că Breivik poate rămâne în izolare totală până la 19 septembrie.
   
Magistratul şi-a justificat decizia prin riscul ca eventuale comunicări cu lumea exterioară să poată duce la dispariţia unor dovezi.
   
În cursul audierii, Breivik a comparat plasarea sa în izolare totală cu o "metodă de tortură sadică", a afirmat Hugo Abelseth.
   
"A fi închis singur într-o celulă mică este dificil", a explicat Geir Lippestad, avocatul lui Breivik, citat de presă.
   
Pentru că nu a fost autorizat să poarte frac, Breivik a compărut vineri îmbrăcat "într-un costum obişnuit", a precizat avocatul.
   
Tribunalul din Oslo a respins miercuri cererea sa de a compărea îmbrăcat în frac, apreciind că această "ţinută ar putea fi deranjantă, insultantă sau provocatoare". Tribunalul a respins şi dorinţa sa de a purta o "uniformă" la prima audiere, din 25 iulie.
   
Breivik este acuzat că a comis atacul armat asupra unei reuniuni a tineretului laburist pe insula Utoeya, la nord-vest de Oslo, precum şi atentatul cu bombă care a vizat în aceeaşi zi sediul Guvernului norvegian. În total, cele două atacuri s-au soldat cu 77 de morţi, între care numeroşi tineri.
   
Prezentându-se ca un "cruciat" sau "cavaler templier", Breivik se declară angajat într-un război împotriva "invaziei musulmane" şi multiculturalismului în Europa.
   
Deţinut în prezent într-o închisoare de maximă securitate din apropiere de Oslo, el a recunoscut că a comis cele două atacuri şi a afirmat că a acţionat singur.


ExitPOLL
Parteneri
x close