Antena 3 CNN Externe Anders Breivik rămâne încă patru săptămâni în izolare totală. Extremistul vroia să apară în frac la tribunal

Anders Breivik rămâne încă patru săptămâni în izolare totală. Extremistul vroia să apară în frac la tribunal

Anders Breivik rămâne încă patru săptămâni în izolare totală. Extremistul vroia să apară în frac la tribunal
Sursa foto: Foto: EPA/ INTACT Images
19 Aug 2011   •   19:59

Tribunalul din Oslo a prelungit vineri cu patru săptămâni măsura izolării totale a extremistului Anders Behring Breivik, acuzat pentru cele două atacuri comise la 22 iulie în Norvegia, informează AFP.
   
Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, a compărut vineri în faţa Tribunalului pentru a doua oară de la arestarea sa, în vederea prelungirii măsurii privind izolarea sa totală, după o primă perioadă de patru săptămâni.
   
La finalul audierii, judecătorul Hugo Abelseth a anunţat că Breivik poate rămâne în izolare totală până la 19 septembrie.
   
Magistratul şi-a justificat decizia prin riscul ca eventuale comunicări cu lumea exterioară să poată duce la dispariţia unor dovezi.
   
În cursul audierii, Breivik a comparat plasarea sa în izolare totală cu o "metodă de tortură sadică", a afirmat Hugo Abelseth.
   
"A fi închis singur într-o celulă mică este dificil", a explicat Geir Lippestad, avocatul lui Breivik, citat de presă.
   
Pentru că nu a fost autorizat să poarte frac, Breivik a compărut vineri îmbrăcat "într-un costum obişnuit", a precizat avocatul.
   
Tribunalul din Oslo a respins miercuri cererea sa de a compărea îmbrăcat în frac, apreciind că această "ţinută ar putea fi deranjantă, insultantă sau provocatoare". Tribunalul a respins şi dorinţa sa de a purta o "uniformă" la prima audiere, din 25 iulie.
   
Breivik este acuzat că a comis atacul armat asupra unei reuniuni a tineretului laburist pe insula Utoeya, la nord-vest de Oslo, precum şi atentatul cu bombă care a vizat în aceeaşi zi sediul Guvernului norvegian. În total, cele două atacuri s-au soldat cu 77 de morţi, între care numeroşi tineri.
   
Prezentându-se ca un "cruciat" sau "cavaler templier", Breivik se declară angajat într-un război împotriva "invaziei musulmane" şi multiculturalismului în Europa.
   
Deţinut în prezent într-o închisoare de maximă securitate din apropiere de Oslo, el a recunoscut că a comis cele două atacuri şi a afirmat că a acţionat singur.


×
Subiecte în articol: Anders Breivik izolare tribunal oslo atacuri
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close