Antena 3 CNN Externe Angajații unei companii din Argentina decid salariile colegilor

Angajații unei companii din Argentina decid salariile colegilor

Angajații unei firme de tehnologie din Buenos Aires, Argentina, pot decide salariile colegilor în cadrul unor ședinte la care participă tot personalul.

Angajații unei companii din Argentina decid salariile colegilor
Sursa foto: PIXABAY
de Adelina Miron    |    10 Mai 2021   •   17:11

Frima de software adoptă o abordare radicală a modului în care își tratează angajații. 

Ariel Umansky, unul dintre angajații companiei 10Pines a decis să refuze creșterea salarială de 7% propusă în decembrie 2020. El a crezut că nu o va putea justifica în fața colegilor săi. De fapt, a fost a doua oară în cinci ani când a refuzat o mărire la 10Pines.

„M-am simțit cam nesigur că sunt aproape sau chiar deasupra unor persoane despre care am considerat că au o performanță mai bună decât mine. Este ușor să te simți ca un impostor.”, a explicat Umansky. 

Salariile angajaților 10Pines se decid de trei ori pe an la „întâlnirea tarifelor”, la care participă toți angajații, cu excepția celor aflați încă în perioada de probă. Angajații (sau mentorii în numele lor) se pot prezenta pentru o majorare, care este apoi dezbătută în mod deschis.

10Pines este o companie de tehnologie fondată în 2010 cu 85 de angajați, cu sediul în Buenos Aires. 

În fiecare an, 50% din profiturile sale sunt împărțite între angajați.

Compania 10Pines aspiră să aibă o ierarhie plană și să fie transparentă cu angajații, pe cât posibil. După o perioadă de probă de trei luni, personalul nou se alătură restului echipei în ședințele lunare, deschise, în care sunt luate decizii cheie ale companiei, cum ar fi potențialii clienți noi, cheltuieli, finanțele companiei și salariile.

Compania nu are un director executiv general și nici manageri în cadrul echipelor, deși există membri seniori parteneri, cunoscuți ca „asociați” și „maeștri”.

„Întrucât nu există șefi care să decidă majorări, delegăm puterea oamenilor”, spune Jorge Silva, cofondator 10Pines și „maestru”, transmite BBC.

„Nu vrem un decalaj salarial ca în Statele Unite”.

Nou-veniții își pot negocia propriul salariu într-o anumită măsură, spune Silva, ceea ce poate fi o problemă la început. Salariul propus este discutat cu cei cu o experiență similară în companie, pentru a obține consimțământul lor.

În interviul final al procesului de angajare, candidatul se întâlnește cu întreaga echipă de 80 de oameni. Nu există întrebări tehnice în această etapă. Discuțiile se concentrează pe interesele oamenilor și pe șansa ca aceștia să vadă cum funcționează 10Pines.

10Pines numește această abordare „sociocrație”. A fost inspirată de omul de afaceri brazilian Ricardo Semler și de experiența sa de a transforma firma de producție Semco a familiei sale. El a transformat-o într-o „companie agilă și colaborativă”, angajații ocupându-se de problemele lăsate în mod tradițional managerilor, constatând că aceasta a dus la o rotație redusă a personalului și a revitalizat averile firmei.

Cu toate acestea, Jorge Silva consideră că această configurație poate funcționa în parametri optimi doar atunci când compania are un număr redus de angajați.

×
Subiecte în articol: salariu angajati companie
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close