Antena 3 CNN Externe Angela Merkel susţine deschiderea unei noi runde de negocieri cu Turcia, în vederea aderării la UE

Angela Merkel susţine deschiderea unei noi runde de negocieri cu Turcia, în vederea aderării la UE

Angela Merkel susţine deschiderea unei noi runde de negocieri cu Turcia, în vederea aderării la UE
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
23 Feb 2013   •   14:00

Cancelarul german Angela Merkel s-a arătat favorabilă deschiderii unui nou capitol de negocieri cu Turcia în vederea aderării la UE, într-o înregistrare publicată sâmbătă pe site-ul său, cu o zi înainte să efectueze o vizită în această ţară, relatează AFP.
   
Întrebată despre aderarea Turciei la Uniunea Europeană (UE), Merkel a declarat că se poartă negocieri "fără ca rezultatul să fie stabilit dinainte". "Aceste negocieri au întârziat un pic în ultima perioadă, dar sunt favorabilă deschiderii unui nou capitol de negocieri pentru ca să putem avansa un pic", a spus ea.
   
Cancelarul intenţionează să discute despre acest subiect "cu Guvernul turc în timpul vizitei" sale de două zile în această ţară, în cursul căreia urmează să se întâlnească luni, la Ankara, cu preşedintle turc Abdullah Gül şi premierul Recep Tayyip Erdogan.
   
Declaraţia apare după ce ministrul francez de Externe Laurent Fabius a anunţat la 12 februarie că este favorabil deschiderii unui nou capitol în negocierile cu Turcia.
   
Merkel a adăugat că ea "crede că este încă de parcurs un drum lung în negocieri". "Deşi sunt sceptică, am aprobat continurea negocierilor de aderare", a mai spus ea.
   
Într-un interviu publicat în ediţia de sâmbătă a cotidianului regional Passauer Neue Presse, ministrul german de Externe Guido Westerwelle a pledat pentru o accelerare a negocierilor de aderare. "Dacă nu îi acordăm atenţie, va veni o vreme când Europa va fi mai interesată de Turcia decât Turcia de Europa", a spus el.
   
Westerwelle s-a pronunţat pentru un "nou impuls" în negocierile de aderare, subliniind că este necesar ca Turcia să fie tratată "cu respect şi echitate".
   
El a anunţat că lucrează împreună cu colegii săi europeni "în vederea deschiderii în acest semestru a capitolelor blocate", precizând totodată că hotărârea dacă Turcia va adera sau nu într-o zi la UE va fi adoptată până la urmă.
   
Turcia a început în 2005 negocierile de aderare la UE, dar acestea întârzie atât din cauza ostilităţii unor ţări ca Franţa şi Germania faţă de o aderare deplină a acestei ţări, cât şi unor blocaje din partea Ankarei.
   
Turcia refuză să extindă la Cipru, ţară aflată sub administraţie greacă cipriotă şi membră UE, acordurile de liberă circulaţie ce o leagă de blocul european. Acest refuz a antrenat blocarea capitolelor de negociere. Din cele peste 30 de capitole de negocieri, doar unul a fost încheiat.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close