Antena 3 CNN Externe Antonio Guterres se teme de "escaladarea periculoasă" a conflictului dintre Rusia şi Ucraina

Antonio Guterres se teme de "escaladarea periculoasă" a conflictului dintre Rusia şi Ucraina

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat planul Rusiei de anexare a unor regiuni ucrainene, avertizând că acţiunea riscă să genereze o "escaladare periculoasă" a conflictului militar cu Ucraina.

Antonio Guterres se teme de "escaladarea periculoasă" a conflictului dintre Rusia şi Ucraina
Sursa foto: Hepta
de Silvia Preda    |    29 Sep 2022   •   19:51

"Ar fi o escaladare periculoasă. Orice decizie în sensul anexării regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie nu ar avea nicio valoare juridică şi merită să fie condamnată", a afirmat Antonio Guterres, potrivit agenţiei Reuters.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, intenţionează să anunţe formal, vineri, iniţierea procedurilor de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. După finalizarea procedurii de incorporare a acestor teritorii, prin votul Parlamentului, Moscova probabil va ameninţa cu o ripostă cu armament strategic în cazul oricărui atac asupra a ceea ce va considera teritoriul rus.

Război în Ucraina, ziua 218. Kremlin: Rusia va anexa mâine cele 4 regiuni ucrainene în care s-au organizat referendumuri

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat pentru vineri o reuniune urgentă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, în contextul planului Rusiei de a formaliza anexarea regiunilor ucrainene.

Zelenski a condamnat vehement referendumurile "fără valoare" organizate în regiunile din sud-estul Ucrainei şi a avertizat că "integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită".

"Reacţia noastră faţă de recunoaşterea rezultatelor de către Rusia va fi foarte dură", a ameninţat liderul de la Kiev.

Rezultatele referendumurilor din Ucraina | Ocupanţii ruşi anunţă că peste 90% dintre ucraineni au votat pentru alipirea la Rusia

După numărarea completă a voturilor de la referendumurile organizate de ocupanţii ruşi în regiunile din sudul şi estul Ucrainei, aşa-zisele autorităţi au anunţat că peste 90% dintre ucraineni au votat pentru alipirea la Rusia.

Potrivit CNN, liderul autoproclamatei Republici Donetsk, Denis Pushilin, a anunţat pe Telegram că 99,23% dintre voturile de la referendum au fost pentru alipirea regiunii la Rusia.

La Lugansk, Elena Elena Kravchenko, şefa comisiei electorale a autoproclamatei Republici Lugansk, a declarat că 98,42% dintre voturi au fost în favoarea moţiunii.

În Herson, 87,05% dintre voturi au fost pentru alipirea la Federaţia Rusă, în timp ce la Zaporojie, şeful comisiei electorale a anunţat că 93,11% dintre voturi au fost pentru alipire.

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close