Antena 3 CNN Externe După profiturile uriașe făcute în pandemie de Apple, Microsoft și Google, vine "norul negru"

După profiturile uriașe făcute în pandemie de Apple, Microsoft și Google, vine "norul negru"

Giganții din industria tehnologiei informației au înregistrat profituri uriașe în timpul pandemiei, în contextul în care clienții lor și-au actualizat dispozitivele și au căutat soluții de stocate delocalizate, anunță presa internațională.

După profiturile uriașe făcute în pandemie de Apple, Microsoft și Google, vine "norul negru"
de Adrian Iclozan    |    28 Iul 2021   •   11:32

Profitul Apple aproape s-a dublat în 3 luni, valoarea raportată la 30 iunie pentru acest indicator fiind de 21,7 miliarde de dolari, notează BBC.

Tracțiunea a fost asigurată de noile și costisitoarele iPhone-uri 5G.

Apple a evidențiat China drept cea piața cu cea mai rapidă creștere, consumatorii fiind interesați de gadgeturi precum Apple Watch și de noul iPhone 12.

În același interval, Microsoft a anunțat un profit de 16,5 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 47% comparativ cu perioada similară din anul trecut.

Profiturile Microsoft au fost accelerare de cererea pentru servicii cloud și jocuri.

Și compania mamă a Google, Alphabet, a anunțat că profiturile și vânzările sale trimestriale au atins valori record.

Evoluția vine pe seama creșterilor în publicitatea online, țintită către consumatorii rămași acasă din cauza restricțiilor pandemice.

Veniturile din reclamă pe YouTube în trimestrul încheiat la 30 iunie au crescut la 7 miliarde de dolari, de la 3,81 miliarde în același interval, anul trecut.

Veniturile Google în trimestrul 2 au atins aproape 62 miliarde de dolari.

Analist al pieței IT&C: Se vede un nor negru la orizont

Paolo Pescatore, analist al PP Foresight, spune că rezultatele financiare spectaculoase ale marilor companii IT vor declanșa noi apeluri în vederea controalelor organismelor de reglementare, menite să reducă poziția dominată a acestor corporații.

"Un nor mare și negru se profilează la orizont", a profețit el, conform BBC.

În Marea Britanie, un nou organism de reglementare numit DMU (Divizia pentru Piețe Digitale) a început lucrul la conceperea unor noi coduri de conduită pentru firmele din domeniul tehnologiei și relația acestora cu furnizorii de conținut și cu companiile publicitare.

Reglementările vor stimula concurența, a estimat ministrul britanic al pentru mediul de afaceri, Kwasi Kwarteng.

În SUA, președintele Joe Biden a semnat recent un ordin executiv menit să promoveze competiția.

Documentul arată că firmele mari din IT colectează prea multe informații personale, cumpără potențialii competitori și fac concurență neloială micilor întreprinderi.

Ordinul prezidențial prevede mai multe recomandări, între care examinarea mai atentă a fuziunilor în sectorul tehnologic și blocarea metodelor concurențiale neechitabile în mediul online.

×
Subiecte în articol: Apple microsoft Google profit pandemie
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close