Antena 3 CNN Externe Aproape 10.000 de asteroizi capabili să distrugă planeta au trecut pe lângă Pământ în 2012

Aproape 10.000 de asteroizi capabili să distrugă planeta au trecut pe lângă Pământ în 2012

Aproape 10.000 de asteroizi capabili să distrugă planeta au trecut pe lângă Pământ în 2012
de N.B.    |    20 Mar 2013   •   14:00

Peste zece mii de asteroizi capabili să distrugă oraşe întregi au trecut pe lângă Pământ anul trecut neobsevaţi, a raportat administratorul NASA, Charles Bolden, în faţa Comisiei pentru Ştiinţă, Spaţiu şi Tehnologie a Camerei Reprezentanţilor.

Conform USA Today, oficialii de la NASA au prezentat cifrele îngtijorătoare asigurând că este o şansă extrem de mică pentru ca unul dintre acestea să ne lovească în următoarea sută de ani.

Comisia s-a întrunit pentru a discuta modul în care guvernul federal monitorizează "obiectele din apropierea Pământului" şi ce se poate face pentru a se evita impactul cu un asteroid. Audierile au loc la un pic peste o lună de la incidentul de pe 15 februarie, când un mic asteroid a trecut la o distanţă de 27 de mii de kilometri de Terra şi un meteorit a explodat deasupra Rusiei, rănind peste 1.000 de persoane.

Datele NASA dovedesc că oamenii de ştiinţă au mult mai mult succes în a monitoriza obiectele care zboară în apropierea Pământului. În 1998 s-a aflat despre câteva sute, în timp ce în 2012 au fost urmărite peste 10.000. Veste proastă este că 95% dintre aceştia au dimensiuni suficient de mari pentru ca un impact să fie devastator pentru planeta noastră.

Pentru o monitorizare mult mai eficientă, NASA a propus un telescop cu raze infra-roşu trimis pe orbită, pentru a putea observa şi obiectele care vin din direcţia Soarelui.

O şi mai bună imagine ar putea fi oferită de un telescop care să orbiteze Venus, însă, cu un preţ de minimum 750 de milioane de dolari, este puţin probabil ca agenţia spaţială americană să găsească fonduri.

În cazul în care un asteroid are pe direcţia sa Pământul, există metode pentru a preveni coliziunea, însă corpul spaţial trebuie identificat din timp şi acţiunea trebuie operată cu ani, chiar decenii înainte de posibilul impact.

×
Subiecte în articol: asteroizi NASA coliziune meteoriti
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close