Antena 3 CNN Externe Aproape 4 MILIOANE de francezi au ieşit în stradă în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste. "Suntem UNIŢI"

Aproape 4 MILIOANE de francezi au ieşit în stradă în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste. "Suntem UNIŢI"

Aproape 4 MILIOANE de francezi au ieşit în stradă în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste. "Suntem UNIŢI"
de O.P.    |    12 Ian 2015   •   05:54

Aproape patru milioane de oameni au ieşit în stradă, pe tot teritoriul francez, în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste din Franţa. Este un marş fără precedent în istoria Franţei. Purtând în mâini faimosul mesaj "Je suis Charlie", francezii au vrut să arate lumii că sunt uniţi în faţa ameninţării terorismului.

Participanţii la marşul Solidarităţii de la Paris au început să se strîngă în Piaţa Republicii, punctul de plecare al manifestaţiei, încă de la primele ore ale dimineţii. Oamenii au pornit în marş, din apropierea redacţiei Charlie Hebdo, către Piaţa Naţiunii, din centrul Parisului. Au spus într-un singur glas un "NU!" ferm terorismului şi au intonat mesajul devenit slogan "Je Suis Charlie".

După începerea marşului, bulevardele din centrul Parisului au fost inundate de o mare de oameni. Oficialii francezi nu au dat cifre oficiale, dar spun că au fost aproape 2 milioane de oameni la marş, chiar mai mulţi decât cei care, în 1944, au celebrat eliberarea Parisului de sub ocupaţia nazistă.

Agitând steaguri şi pancarte, oamenii şi-au exprimat solidaritatea cu jurnaliştii Revistei Charlie Hebdo, ţinta atacului terorist de miercuri, şi au intonat imnul Franţei.

Mulţimea a aplaudat îndelung şi echipajele de poliţişti care au venit să asigure securitatea marşului.

Traseul de peste 3 kilometri al marşului s-a încheiat în Piaţa Naţiunii, destinaţia finală. Sute de mii de oameni au rămas acolo şi după lăsarea întunericului.

În Piaţa Republicii, aflată în apropiere de redacţia Charlie Hebdo, sutele de mii de oameni au scandat mesaje până târziu în noapte.

Zeci de mii de oameni au rămas şi în Piaţa Naţiunii, punctul terminus al manifestaţiei, după căderea nopţii.

Manifestanţii au făcut şi spectacol. O uriaşă marionetă reprezentând-o pe Marianne, simbolul libertăţii în Franţa, a fost purtată, la final, de participanţii la marş.

Iar la Turnul Eiffel, marşul a fost celebrat cu un spectaculos joc de lumini.

Şi în alte părţi ale Parisului, victimele atacurilor teroriste au fost comemorate. Un covor de buchete de flori, lumânări şi mesaje de condoleanţe a împrejmuit gardurile de protecţie de la magazinul evreiesc unde patru dintre victimele atentatelor şi-au pierdut viaţa. Comunitatea evreiască e în doliu.

La finalul marşului preşedintele Francois Hollande şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au mers împreună la Marea Sinagogă din Paris, pentru o slujbă de comemorare a victimelor. A fost prima oară când lăcaşul a fost deschis de la începutul valului de atacuri teroriste, ce au îndoliat o ţară întreagă.

BENJAMIN NETANYAHU, premierul israelian: "Vreau să îmi exprim admiraţia şi să îi mulţumesc cetăţeanului din Mali, un musulman, care a salvat o familie evreiască ce făcea parte din comunitatea evreiască".

Sute de oameni s-au înghesuit în sinagogă şi au intonat imnul Franţei, fluturând drapelul francez.

Premierul israelian a avut un mesaj pentru evreii ce nu se mai simt în siguranţă în Franţa, din cauza atacurilor din ultima vreme.

La finalul ceremoniei, au fost aprinse 17 lumânări, câte una pentru fiecare dintre victimele decedate în atentatele teroriste.

×
Subiecte în articol: Charlie Hebdo
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close