Antena 3 CNN Externe Are cea mai puternică economie din UE, dar este acuzată că îşi "DEPORTEAZĂ" pensionarii

Are cea mai puternică economie din UE, dar este acuzată că îşi "DEPORTEAZĂ" pensionarii

Are cea mai puternică economie din UE, dar este acuzată că îşi "DEPORTEAZĂ" pensionarii
Sursa foto: Foto: money.uk.msn.com
28 Dec 2012   •   18:12

Pensionarii germani sunt trimişi, datorită diferenţelor substanţiale de preţuri, în cămine de bătrâni din Europa de Est şi Asia, în ceea ce a fost numit un proces de "deportare inumană", informează publicaţia Daily Mail.
   
Din ce în ce mai mulţi bătrâni sau persoane aflate în nevoia unor îngrijiri medicale sunt trimişi în afara ţării din cauza costurilor uriaşe din ţara lor. Cercetătorii au observat că 1.146 de pensioanri germani locuiau în azilele din Ungaria în 2011, peste 3.000 în Cehia şi aproximativ 600 în Slovacia, precum şi în ţări ca Spania, Grecia şi Ukraina, dar şi Thailanda sau Filipine. Potrivit Biroului federal german de statistică, aproximativ 400.000 de bătrâni se află în imposibilitatea de a-şi permite internarea într-un cămin, deoarece speranţa de viaţă a crescut, în timp ce pensiile au rămas la acelaşi nivel.
   
Experţii estimează că numărul persoanelor care nu-şi vor putea permite costurile din ce în ce mai mari ale căminelor de bătrâni va creşte până în pragul exploziei. Este şi cazul Marii Britanii unde foarte mulţi pensionari au ajuns în situaţia de a fi nevoiţi să-şi vândă locuinţele pentru a-şi putea permite plata costurilor pentru sănătate.
   
Anumite clinici private au început chiar să dezvolte centre în afara ţării, în timp ce casele de asigurări au supus dezbaterii costurile reduse ale căminelor din străinătate. Asiguratorii germani (Krankenkassen) încearcă să investigheze dacă azilele din afara ţării pot într-adevăr să se ocupe de pacienţi. Legea europeană limitează posiblitatea asiguratorilor de a acorda fonduri pentru tratamentele din afara ţării, măsură susceptibilă de a fi modificată ca urmare a faptului că politicienii europeni sunt aşteptaţi să răspundă situaţiei îmbătrânirii populaţiei Europei.
   
Sozialverband Deutschland (VdK), un grup de expertiză socio-politică, a explicat că faptul că mulţi cetăţeni germani s-au aflat în incapacitatea de a-şi permite costurile internării în căminele de bătrâni reprezintă un "semnal de alarmă". Ulrike Mascher, preşedintele organizaţiei a declarat pentru publicaţia The Guardian că "pur şi simplu nu putem lăsa acei oameni, care au construit Germania până în punctul în care a ajuns azi, să fie deportaţi. (...) Este inuman".
   
Artur Frank, directorul Senior Palace, companie care găseşte cămine de bătrâni pentru cetăţenii germani în Slovacia, a declarat că e greşit să spui că bătrânii sunt "deportaţi". "Mulţi dintre el sunt acolo prin voinţă proprie, rezultatul unor decizii sensibile luate de famillile lor, care ştiu că acolo le va fi mai bine", a explicat Frank.
   

×
Subiecte în articol: Germania
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close