Antena 3 CNN Externe Armata pakistaneză a preluat controlul asupra teritoriilor din Valea Swat

Armata pakistaneză a preluat controlul asupra teritoriilor din Valea Swat

Armata pakistaneză a preluat controlul asupra teritoriilor din Valea Swat
Sursa foto: Pakistan
31 Mai 2009   •   14:19

Armata din Pakistan a anunţat o importantă victorie împotriva talibanilor din nord-vestul ţării. Militarii au preluat controlul asupra unui mare oraş unde islamiştii făceau legea până nu de mult. Din cauza luptelor, milioane de oameni şi-au părăsit locuinţele, iar armata i-a avertizat că nu a venit încă vremea să se întoarcă acasă.

Valea Swat, din nord-vestul Pakistanului, era, cândva, cea mai importantă zonă turistică a ţării, fiind considerată chiar o Elveţie a Asiei. Dar, în ultimii ani, talibanii şi-au extins treptat influenţa în regiune. Guvernul pakistanez a încercat să facă pace cu rebelii şi chiar le-a permis să aplice legea islamică în zonă, decizie foarte criticată de Occident.

Dar, luna trecută, armata a reluat ofensiva, după ce s-a dovedit că talibanii nu se mulţumeau cu ce li se oferise şi căutau să-şi extindă influenţa. Forţele de securitate au reuşit însă să preia controlul asupra zonei şi oraşului Mingora.

Mingora, capitala văii Swat, avea aproape 300.000 de locuitori, dar numai câteva zeci de mii se mai află acum în oraş şi asta numai pentru că n-au reuşit să fugă. Numărul total al refugiaţilor din zona de conflict este evaluat între două şi trei milioane. Unii dintre ei se plâng nu atât de talibani, cât de bombardamentele armatei, care le-ar fi distrus satele.

Militarii afirmă că luptele s-au soldat cu aproape 1.300 de morţi, în majoritate luptători islamişti, şi că pierderile în rândul civililor au fost "reduse la minimum". Declaraţiile sunt greu de verificat, deoarece presa nu are acces în zona de conflict.



Antena 3

×
Subiecte în articol: pakistan
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close