Antena 3 CNN Externe Armele lui Gaddafi, dezafectate. Americanii se temeau să nu ajungă pe mâna teroriştilor

Armele lui Gaddafi, dezafectate. Americanii se temeau să nu ajungă pe mâna teroriştilor

Armele lui Gaddafi, dezafectate. Americanii se temeau să nu ajungă pe mâna teroriştilor
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de O.P.    |    12 Dec 2011   •   06:13

Aproape 5000 de rachete sol-aer din arsenalele lui Moammar Gaddafi au fost dezafectate, în ultimele luni, de geniştii libieni, cu ajutor din Statele Unite. Administraţia americană se temea că aceste arme ar putea ajunge în mâinile teroriştilor. Câteva rachete au fost detonate în prezenţa unui înalt demnitar american, în vizită la Tripoli.

În haosul revoltei care a înlăturat regimul lui Gaddafi, s-a pierdut urma multora din cele 20.000 de rachete sol-aer portative ale armatei libiene. Rachetele datează din anii 70 sau 80, dar sunt încă periculoase şi ar putea doborî chiar şi avioane civile. Iar teroriştii din ramura nord-africană a reţelei al-Qaeda sunt activi la doi paşi de Libia.

Astfel se explică de ce americanii au cheltuit până acum şase milioane de dolari ca să găsească rachetele şi să le facă inofensive. Eforturile au dat roade.

Experţii americani şi libieni continuă cercetările pe teren, pentru a depista rachetele care lipsesc, încă, din inventar. Demnitarul american a relevat, pe de altă parte, că noua putere din Libia mai are o problemă serioasă: dezarmarea grupărilor înarmate care l-au înlăturat pe Gaddafi, iar acum creează nesiguranţă în ţară. Două din aceste grupări s-au confruntat, sâmbătă, lângă aeroportul din Tripoli iar incidentul s-a soldat cu două victime.



×
Subiecte în articol: terorism teroristi
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close