Antena 3 CNN Externe "Armele nucleare sunt răul absolut". 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice

"Armele nucleare sunt răul absolut". 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice

"Armele nucleare sunt răul absolut". 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice
Sursa foto: Foto: wikipedia/ Intact Images
06 Aug 2014   •   09:20
Lansarea primei bombe atomice din istorie, care a distrus oraşul Hiroshima în urmă cu 69 de ani, a fost marcată printr-un eveniment la care au participat zeci de mii de persoane, relatează AFP.

Supravieţuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali şi delegaţii străine au respectat un moment de reculegere la ora 08.15 (02.15 ora României), ora la care, la 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat oraşul într-un infern nuclear.

În cadrul ceremoniei, primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui, le-a cerut preşedintelui Barack Obama şi tuturor liderilor naţiunilor ce deţin arma nucleară "să vină să vizizeze oraşele bombei A cât mai repede posibil".



"Dacă faceţi acest lucru, veţi fi convinşi că armele nucleare sunt răul absolut şi că nu trebuie să se mai permită existenţa lor", a continuat edilul.

În urma bombardamentului nuclear de la Hiroshima, cel puţin 140.000 de persoane au murit fie imediat, fie din cauza expunerii la radiaţii.

Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki (sud-vest) la 9 august, soldat cu peste 70.000 de morţi. Atacurile au grăbit capitularea Japoniei şi încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.






 

 



 

×
Subiecte în articol: bomba atomica hiroshima bombă
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close