Antena 3 CNN Externe Arseni Iaţeniuk: Ucraina vrea să relanseze procesul de aderare la NATO

Arseni Iaţeniuk: Ucraina vrea să relanseze procesul de aderare la NATO

Arseni Iaţeniuk: Ucraina vrea să relanseze procesul de aderare la NATO
29 Aug 2014   •   13:38

Ucraina intenţionează să relanseze procesul de aderare la NATO, în faţa "agresiunii" ruse, a declarat vineri premierul Arseni Iaţeniuk, citat de AFP.
   
"Guvernul supune Parlamentului un proiect de lege vizând anularea statutului de stat nealiniat al Ucrainei şi revenirea pe calea aderării la NATO", a declarat Iaţeniuk, în cadrul Consiliului de miniştri.
   
Kievul a cerut joi statelor occidentale un ajutor militar "de anvergură" în contextul intrării trupelor ruse în estul separatist, generând temeri privind un război deschis între Rusia şi Ucraina.
   
Kievul a afirmat că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile.
   
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi-a anulat vizita în Turcia din cauza "intruziunii trupelor ruse" în Ucraina, unde situaţia se "deteriorează rapid", şi a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, pentru a elabora un plan de acţiune.
   
La rândul său, un important oficial militar din cadrul NATO a declarat că peste o mie de soldaţi ruşi luptă în prezent pe teritoriul ucrainean şi în special în zona oraşului Novoazovsk, apreciind că prezenţa acestora este "foarte îngrijorătoare".
   
Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat însă, la finalul unei reuniuni a organizaţiei la Viena, că nu există soldaţi ruşi în Ucraina.
   
Kievul a acuzat în repetate rânduri trupele ruse că acţionează pe teritoriul său pentru a-i susţine pe separatiştii proruşi în faţa forţelor ucrainene. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzaţii, însă NATO şi Polonia susţin că au dovezi în acest sens.
   
Aceste acuzaţii au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat arestarea a zece paraşutişti ruşi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească. Rusia a precizat însă că aceste trupe au trecut frontiera "în mod accidental".
   

×
Subiecte în articol: NATO Arseni Iaţeniuk
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close