Antena 3 CNN Externe Assimi Goita depune jurământul şi devine preşedinte de tranziţie în Mali

Assimi Goita depune jurământul şi devine preşedinte de tranziţie în Mali

Colonelul Assimi Goita a depus luni jurământul şi a devenit preţedinte al Mali în perioada de tranziţie, menită să-i aducă pe civili la putere, în urma a două lovituri de stat, condamnate de către principalii parteneri ai acestei ţări-cheie în stabilitatea Sahelului.

Assimi Goita depune jurământul şi devine preşedinte de tranziţie în Mali
de Alexandra Ionescu    |    07 Iun 2021   •   23:30

”Jur în faţa lui Dumnezeu şi poporului din Mali să apăr cu loialitate regimul republican, să apăr acquis-ul democratic, să garantez unitatea naţională, independenţa patriei şi integritatea teritoriului naţional” a declarat colonelul Goita, purtând o uniformă de gală, în timp ce partenerii Mali cer militarilor garanţii cu privire la faptul că vor ceda locul civililor, în urma unor alegeri prevăzute la începutul lui 2022.

Ceremonia s-a desfăşurat la Centrul Internaţional de Conferinţe din Bamako (CICB), unde colonelul a susţinut un discurs.

Învestirea lui Assimi Goita ”este momentul în care dă asigurări şi îşi asumă solemn angajamente clare cu privire la desfăşurarea celor opt luni care au mai rămas până la tranziţie”, aprecia în weekend, sub protecţia anonimatului, un diplomat aflat în post la Bamako.

Nominalizarea unui premier pare iminentă, însă colonelul Goita ar putea anunţa că alegerile urmează să aibă loc anul viitor, ceea ce ar nemulţumi comunitatea internaţională, potrivit unor observatori.

Ambasadele occidentale au decis în general să trimită la învestire ”colaboratori” şi nu ambasadori, un ”semnal politic”, care nu este ”nici un boicot şi nicio o sancţiune”, potrivit sursei diplomatice citate.

Curtea Supremă a Mali l-a desemnat luna trecută pe acest colonel, care i-a demis din funcţie pe preşedintele Bah Ndaw şi pe premierul Moctar Ouane, drept preşedinte interimar.

Militarii au preluat pe 1 iunie puterea în Mali în urma unei revolte şi l-au plasat în detenţie pe preşedintele Keita, obligat să îşi anunţe demisia câteva ore mai târziu.

Curtea Constituţională din Mali l-a declarat pe colonelul Assimi Goita şef al statului şi preşedinte al tranziţiei însărcinat cu readucerea civililor la putere. Decizia este o a doua lovitură de stat dată în ultimele nouă luni.

Decizia Curţii prevede ca vicepreşedintele tranziţiei, colonelul Goita, "exercita funcţiile, atributele şi prerogativele preşedintelui tranziţiei pentru a duce la capăt procesul tranziţiei" şi că acesta va purta "titulatura de preşedinte al tranziţiei, şef al statului".

×
Subiecte în articol: depunere juramant mali tranziţie
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close