Antena 3 Externe Atac terorist la Nisa. Modul de operare al teroristului amintește de metodele promovate de Statul Islamic

Atac terorist la Nisa. Modul de operare al teroristului amintește de metodele promovate de Statul Islamic

15 Iul 2016   •   07:20
Atac terorist la Nisa. Modul de operare al teroristului amintește de metodele promovate de Statul Islamic

Camionul de tonaj greu care a lovit mortal cel puţin 80 de persoane joi seara la Nisa, în sud-estul Franţei, readuce în actualitate un mod de operare cunoscut serviciilor de combatere a terorismului, comentează France Presse. 

O astfel de utilizare a vehiculelor nu este o premieră în Occident: două atacuri în numele jihadului care iau drept ţinte militari au avut loc recent. 

În mai 2013, doi londonezi de origine nigeriană l-au răsturnat cu maşina pe tânărul soldat Lee Rigby la Londra înainte de a-l ucide cu lovituri de cuţit. Pe înregistrarea filmată chiar după agresiune, unul dintre atacatori declara că a vrut să-i răzbune pe "musulmanii ucişi de soldaţi britanici". În cursul procesului său, acest tată a şase copii a declarat că era în "misiune" în calitate de "soldat al lui Allah" şi în "război împotriva Marii Britanii", invocând legea talionului. 

Câteva luni mai târziu, în octombrie 2014, un canadian de 25 de ani, recent convertit la jihadism, a intrat cu maşina sa în trei militari, ucigând unul şi rănind altul pe marginea unui drum la periferia Montrealului. Urmărit de poliţie, atacatorul a ieşit din vehicul cu un cuţit în mână şi a fost împuşcat. Potrivit familiei, tânărul voia să ajungă în Siria. 

De câţiva ani, Al Qaida şi gruparea Statul Islamic cer - în articole lungi şi înregistrări video pe internet - recruţilor lor şi voluntarilor să treacă la acţiune fără să aştepte, fără ordine precise, fără organizaţie care să-i antreneze şi să-i susţină. 

Trecerea la acţiune în mod izolat şi cu indiferent ce armă disponibilă, acesta era consemnul dat în septembrie 2014 de Abu Mohammed Al-Adnani, purtător de cuvânt oficial al grupării jihadiste Statul Islamic. 

Într-un mesaj audio difuzat de Al Furqan, principalul canal al media al SI, sirianul ceruse celor pe care el îi numea "soldaţi ai califatului" să atace ţinte prin toate mijloacele:"Ridicaţi-vă, monoteiştilor, şi apăraţi-vă începând din locul vostru de reşedinţă, oriunde ar fi!". 

"Dacă nu puteţi detona o bombă sau să trage-ţi un foc de armă", le-a spus el, "descurcaţi-vă pentru a fi singuri cu un necredincios francez sau american şi zdrobiţi-i craniul cu o piatră, ucideţi-l cu lovituri de cuţit, răsturnaţi-l cu maşina voastră...". 

În urmă cu o lună, în 13 iunie, Larossi Abballa a utilizat un simplu cuţit pentru a ucide un poliţist şi pe soţia sa la domiciliul lor în apropiere de Paris, într-un atac care a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. 

Secţiunea antiteroristă a parchetului din Paris este însărcinată cu ancheta asupra atacului cu camion la Nisa ale cărei motivaţii nu sunt încă cunoscute. 

Sursă: Agerpres
×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close