Atacul din Algeria a fost efectuat de 40 de jihadişti din diferite ţări - lider islamist

de L.D.    |    20 Ian 2013   •   19:49
Atacul din Algeria a fost efectuat de 40 de jihadişti din diferite ţări - lider islamist Foto: humanite.fr

Atacul împotriva complexului de exploatarea gazelor din Algeria a fost efectuat de 40 de jihadişti din ţări musulmane şi "chiar" europene, a declarat Mokhtar Belmokhtar, liderul grupării islamiste care a planificat operaţiunea, într-un clip video postat duminică de un site mauritan, relatează AFP.
   
În această înregistrare video - postată pe site-ul mauritan Sahara Media - realizată joi, la o zi după lansarea atacului asupra complexului de exploatarea gazelor de la In Amenas, Belmokhtar, liderul grupării "Semnatari cu sânge" apare purtând o uniformă militară, neînarmat, cu capul descoperit.
   
El oferă asigurări că vorbeşte în numele Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI), în cadrul căreia a fost lider, înainte să fie exclus, recent.
   
Mokhtar Belmokhtar afirmă în această înregistrare că atacul de la In Amenas a fost efectuat de către 40 de jihadişti "din diferite ţări musulmane, din ţări europene chiar", toţi membri ai grupării sale armate. El nu precizează care sunt ţările de origine ale acestor bărbaţi.
   
Belmokhtar se declară pregătit să "negocieze" cu ţările occidentale, cu condiţia "să fie oprite agresiunea şi bombardamentele împotriva poporului din Mali", referindu-se la o intervenţie franceză în această ţară, în această înregistrare video filmată înainte de deznodământul sângeros al crizei ostaticilor.
 

x close